Den mörka hösten och vintern då solen kämpar för att komma över horisonten gör att många svenskar är skeptiska till att skaffa solceller.
Men när norska forskningsinstitutet SINTEF testade solpaneler i en särskild klimatkammare visade det sig att den alternativa energikällan fungerar betydligt bättre än förväntat i det nordiska klimatet, rapporterar Ny Teknik.
Det beror dels på att låga temperaturer minskar energiläckaget från själva solpanelerna, samtidigt som energinivåerna ökar dramatiskt när solstrålarna reflekteras av snö.
– Resultaten bekräftar de observationer vi gjort tidigare som visar att panelerna fungerar väldigt bra i ett kallt klimat, säger Eivind Øvrelid forskningsledare vid SINTEF till Phys.org.
Planerar sätta upp solceller på Svalbard
Testerna visar också att regn inte påverkar solpanelernas funktion.
– Solstrålarna passerar bara rakt genom regnet och regnet påverkar inte den inkommande strålningen alls. Samma sak gäller om panelerna är täckta av is, säger Eivind Øvrelid.
Forskarna vid SINTEF planerar nu att sätta upp solpaneler på Svalbard i ett nytt projekt att skapa energi för den norska ögruppen.
Det har blivit allt mer populärt bland svenska hushåll att investera i solcellpaneler då regeringen valt att subventionera investeringen. I år räknar man med att nya rekord kommer sättas då bidraget till privatpersoner från och med i år har höjts till 30 procent av material- och anläggningskostnaden, efter att tidigare ha legat på 20 procent, för solcellssystem som du vill montera på exempelvis hustak eller villafasad.
LÄS MER: Så mycket hjälper dina val klimatet