Solceller passar bättre i Norden än man tidigare trott. Foto: SHUTTERSTOCKSolceller passar bättre i Norden än man tidigare trott. Foto: SHUTTERSTOCK
Solceller passar bättre i Norden än man tidigare trott. Foto: SHUTTERSTOCK
När norska forskningsinstitutet SINTEF testade solpaneler i en särskild klimatkammare visade det sig att den alternativa energikällan fungerar betydligt bättre än förväntat i det nordiska klimatet.När norska forskningsinstitutet SINTEF testade solpaneler i en särskild klimatkammare visade det sig att den alternativa energikällan fungerar betydligt bättre än förväntat i det nordiska klimatet.
När norska forskningsinstitutet SINTEF testade solpaneler i en särskild klimatkammare visade det sig att den alternativa energikällan fungerar betydligt bättre än förväntat i det nordiska klimatet.

Ny forskning: Solceller passar nordiskt klimat

Publicerad

Solenergi är inget självklart val på svenska breddgrader.

Men nu visar norsk forskning att solceller passar utmärkt i det nordiska klimatet.

Anledning: snöns reflekterande egenskaper.

Den mörka hösten och vintern då solen kämpar för att komma över horisonten gör att många svenskar är skeptiska till att skaffa solceller.

Men när norska forskningsinstitutet SINTEF testade solpaneler i en särskild klimatkammare visade det sig att den alternativa energikällan fungerar betydligt bättre än förväntat i det nordiska klimatet, rapporterar Ny Teknik.

Det beror dels på att låga temperaturer minskar energiläckaget från själva solpanelerna, samtidigt som energinivåerna ökar dramatiskt när solstrålarna reflekteras av snö.

– Resultaten bekräftar de observationer vi gjort tidigare som visar att panelerna fungerar väldigt bra i ett kallt klimat, säger Eivind Øvrelid forskningsledare vid SINTEF till Phys.org.

Planerar sätta upp solceller på Svalbard

Testerna visar också att regn inte påverkar solpanelernas funktion.

– Solstrålarna passerar bara rakt genom regnet och regnet påverkar inte den inkommande strålningen alls. Samma sak gäller om panelerna är täckta av is, säger Eivind Øvrelid.

Forskarna vid SINTEF planerar nu att sätta upp solpaneler på Svalbard i ett nytt projekt att skapa energi för den norska ögruppen.

Det har blivit allt mer populärt bland svenska hushåll att investera i solcellpaneler då regeringen valt att subventionera investeringen. I år räknar man med att nya rekord kommer sättas då bidraget till privatpersoner  från och med i år har höjts till 30 procent av material- och anläggningskostnaden, efter att tidigare ha legat på 20 procent, för solcellssystem som du vill montera på exempelvis hustak eller villafasad.  

 

LÄS MER: Så mycket hjälper dina val klimatet 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag