Ny forskning: Giftig luft kan skada ”varenda cell”

Luftföroreningar är farligare än tobaksrökning, enligt en ny forskningssammanställning.
Foto: JOACHIM WALL
Avgaser bidrar till smutsigare luft.
Foto: ERIK G SVENSSON / TT NYHETSBYRÅN

Luftföroreningar kan orsaka stor skada i praktiskt taget hela kroppen – och bidra till allt från demens till fertilitetsproblem.

Det visar en ny, omfattande forskning, enligt The Guardian.

– Jag skulle inte bli förvånad om nästa vartenda organ påverkas, säger professor Dean Schraufnagel.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är luftföroreningar en ”nödsituation för folkhälsan”. Mer än 90 procent av befolkningen utsätts för förorenad luft, och varje år dör 8,8 miljoner personer i förtid, skriver The Guardian. 

Det gör att giftig luft dödar fler än tobaksrökning.

Kan skada hela kroppen

Den nya globala forskningsöversynen är omfattande och har publicerats i tidskriften Chest. Den är utförd vid Forum of International Respiratory Societies och visar skrämmande resultat:

Luftföroreningar kan skada i princip hela kroppen, från topp till tå.

Forskningen visar att den giftiga luften kan orsaka allt från hjärt- och lungsjukdomar, diabetes och demens till leverproblem, cancer i urinblåsan och benskörhet.

Den giftiga luften kan också ge fertilitetsproblem och bidra till sämre intelligens, skriver The Guardian.

Orsaken till att det är så skadligt är att föroreningarna ger inflammationer i kroppen som sen sprids, när de små skadliga partiklarna förs vidare med blodflödet.

”Exponerar varenda cell”

– Luftföroreningar kan skada akut, precis som kroniskt, och potentiellt påverka vartenda organ i kroppen, skriver forskarna i sin slutsats enligt The Guardian.

– Ultrafina partiklar passerar genom lungorna, plockas upp av cellerna och bärs vidare via blodflödet för att exponera praktiskt taget varenda cell i kroppen.

Dean Schraufnagel, professor vid University of Illinois at Chicago, ledde forskningssammanställningen. Han säger:

– Jag skulle inte bli förvånad om nästa vartenda organ påverkas. Om något saknas från rapporten är det förmodligen för att det inte finns någon forskning än.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.