Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny El Niño väntas – mer extremväder väntar

En översvämning i Fenton, Missouri, USA 2015. Översvämningarna i staden är ovanliga och sannolikt ett resultat av väderfenomenet El Niño. Foto: DAVID CARSON / ST. LOUIS POST-DISPATCH / POLARI POLARIS IMAGES

Extrema skyfall och extrem torka med stora bränder som följd – det är några av effekterna av väderfenomenet El Niño.

Forskare rapporterar att det finns en del säkra tecken på att en ny El Niño kommer drabba världen, enligt TT.

Och det kan ske redan i vår. 

Risken för att det extrema väderfenomenet ska slå till under våren är cirka 65 procent, enligt amerikanska forskare, rapporterar TT.

El Niño brukar återkomma vartannat till vart sjunde år och har sitt ursprung i Stilla havet. Fenomenet uppstår när passadvindarna över oceanen ändrar riktning och resultatet blir kraftiga störningar i vädersystemen.

Extrema regn och extrem torka – förutom i Europa

Områden som normalt sett har mycket regn, som Amazonas och Indonesien, drabbas av torka, medan platser som normalt sett är torra, exempelvis Perus västkust och Östafrika, drabbas av extrema regnmängder.

Styrkan på fenomenet varierar. En extremt kraftig El Niño noterades 1982—83, liksom 1997—98 och 2015—2016.

Värst brukar effekterna bli i Indonesien. Anledningen är att den extrema torkan gör att anlagda bränder sprider sig snabbt och kan förstöra stora skogsområden. 

Fenomenet är märkbart på alla kontinenter, förutom ett undantag – det är Europa.

Europas väder påverkas inte påtagligt, förutom att det brukar bli något varmare och blötare under senhösten.

Havstemperaturer en bra bit över det normala

Enligt den senaste prognosen, som kommer från Climate Prediction Center vid den amerikanska vädermyndigheten NOAA, märks variationer i havstemperaturena vilket brukar vara ett säkert tecken på att en ny El Niño är på väg. Havstemperaturerna i tropiska Stilla havet nu i januari är nämligen en bra bit över de normala. 

Det extrema väderfenomenet kan därför utvecklas och förstärkas under våren. Experterna tror dock att det rör sig om en ganska svag El Niño denna gång, rapporterar TT.

El Niño

El Niño är ett väderfenomen som uppstår när passadvindarna som normalt blåser från Sydamerika västerut mot Indonesien avtar i styrka.

Som en följd av detta rör sig varmt ytvatten österut mot Sydamerikas västkust, vilket i sin tur får effekter på vädret över hela jorden. Bland annat drabbas Indonesien och Amazonas av torka, medan Peru och Östafrika drabbas av hällande regn och översvämningar.

El Niño är spanska för gossebarnet vilket hänsyftar på Jesusbarnet. Uttrycket kommer från kustbefolkningen i Peru där El Niño oftast uppenbarade sig vid juletid.

Källa: NE