Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu tar jordens resurser slut – tre veckor senare än 2019

Se de senaste nyheterna på Expressen TV
Foto: UPI TT NYHETSBYRÅN
Foto: HÅKAN SANDBRING / TT NYHETSBYRÅN
Under coronapandemin minskade flygtrafiken kraftigt.
Foto: SHUTTERSTOCK

På lördag är jordens resurser slut. 

På grund av coronapandemin infaller ”overshoot day” tre veckor senare jämfört med förra året, enligt Global Footprint Network.

”Overshoot day” markerar den dag då mänskligheten använt upp jordens resurser för året, och att vi därefter lever över våra tillgångar. Förra året var det bottenrekord, då inföll dagen redan den 29 juli, men i år infaller dagen tre veckor senare på grund av coronapandemin, skriver klimatorganisationen Global Footprint Network. 

– Viruset har visat hur våra liv är sammanflätade, säger Laurel Hanscom, ordförande för Global Footprint Network.

Hon fortsätter:

– Att göra förnyelse centralt i våra insatser för att återuppbygga och återhämta har potential att hantera obalansen.

Under coronapandemin har koldioxidavtrycket minskat med 14,5 procent jämfört med förra året. Pandemin har också lett till ett lägre tryck på skogsindustrin vilket har gjort att skogsskövlingen minskat, vilket också har bidragit till ett lägre klimatavtryck.

Använder 60 procent för mycket 

För tillfället använder mänskligheten 60 procent för mycket av jordens resurser, vilket motsvarar att vi lever ungefär på 1,6 jordklot. Från och med lördag fram till årets slut lever vi därmed över jordens tillgångar. 

Och i Sverige nyttjar jordens resurser ännu mer. Skulle alla i världen leva som vi gör skulle det krävas nästan fyra jordklot. Tidigare har talespersoner från Världsnaturfonden sagt att Sverige har för stor konsumtion av exempelvis kött och flygresor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.