”Overshoot day” markerar den dag då mänskligheten använt upp jordens resurser för året, och att vi därefter lever över våra tillgångar. Förra året var det bottenrekord, då inföll dagen redan den 29 juli, men i år infaller dagen tre veckor senare på grund av coronapandemin, skriver klimatorganisationen Global Footprint Network.
– Viruset har visat hur våra liv är sammanflätade, säger Laurel Hanscom, ordförande för Global Footprint Network.
Hon fortsätter:
– Att göra förnyelse centralt i våra insatser för att återuppbygga och återhämta har potential att hantera obalansen.
Under coronapandemin har koldioxidavtrycket minskat med 14,5 procent jämfört med förra året. Pandemin har också lett till ett lägre tryck på skogsindustrin vilket har gjort att skogsskövlingen minskat, vilket också har bidragit till ett lägre klimatavtryck.
Använder 60 procent för mycket
För tillfället använder mänskligheten 60 procent för mycket av jordens resurser, vilket motsvarar att vi lever ungefär på 1,6 jordklot. Från och med lördag fram till årets slut lever vi därmed över jordens tillgångar.
Och i Sverige nyttjar jordens resurser ännu mer. Skulle alla i världen leva som vi gör skulle det krävas nästan fyra jordklot. Tidigare har talespersoner från Världsnaturfonden sagt att Sverige har för stor konsumtion av exempelvis kött och flygresor.