Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu slår Greta Thunberg tillbaka efter citatmissen

Greta Thunberg: "Det är bara tomma ord och löften"
Världsekonomiskt forum felciterade Greta Thunberg.Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN
Under tisdagen höll klimataktivisten tal inför världsledarna på toppmötet.Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Världsekonomiskt forum har felciterat Greta Thunberg på Twitter.

Nu markerar klimataktivisten mot konferensen.

”Jag har aldrig sagt något sådant, och kommer aldrig att göra det”, skriver hon på plattformen.

Det var efter ett panelsamtal på toppmötet i Davos som Världsekonomiskt forum publicerade en bild på Greta Thunberg på Twitter, tillsammans med texten:

”Greta Thunberg säger till Davos 2020: Vi har åtta år på oss att rädda klimatet”.

Men citatet är felaktigt, vilket Greta Thunberg skriver om på samma plattform.

”Jag har aldrig sagt något sådant, och kommer aldrig att säga det. Det är aldrig försent att göra allt vi kan, varje liten del av en grad räknas. Det finns självklart inga magiska 'datum' för att 'rädda världen'. Jag citerar bara IPCC:s rapport SR 1,5 om den återstående koldioxidbudgeten”, skriver klimataktivisten.

Svaret: ”Ledsen Greta”

Flera personer har reagerat över felciteringen och bett Världsekonomiskt forum att radera inlägget. De har i stället svarat med ett förtydligande.

”Ledsen, Greta Thunberg. Det har varit en hektisk första dag på Världsekonomiskt forum. Så här skulle inlägget egentigen ha sett ut”, skriver de och publicerar ett längre utdrag av Thunbergs anförande.

Enligt rapporten från FN:s klimatpanel IPCC, som Greta Thunberg ofta hänvisar till i sina tal, hade vi 420 gigaton koldioxid kvar att släppa ut den 1 januari 2018 – för att ha en 67 procentig chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, vilket är i linje med Parisavtalets mål.

Uppmärksammades av Jimmie Åkesson

Med dagens utsläppstakt skulle den koldioxidbudgeten vara slut inom åtta år. Ett faktum som Greta Thunberg även berättade om i sitt uppmärksammade tal vid FN:s högkvarter i New York i höstas. 

Sedan dess har siffran både misstolkats och lyfts fram i flera sammanhang. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är en av personerna som raljerat över uttalandet, i en stor klimatintervju med Expressen.

– Det måste finnas väldigt gedigen vetenskap bakom den typen av larmrapporter. Nu var det tydligen åtta och ett halvt år vi har på oss, sade Åkesson om Greta Thunbergs tal och IPCC:s prognos.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1219692675332542465

Se hela Greta Thunbergs tal: ”Agera som om ni älskade era barn”

Riktade kängor mot världsledarna i Davos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.