Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu skrotar Sverige alla sina utsläppsrätter: ”Går före”

Forskaren: Det krävs för att klara klimatmålen.
Sverige skrotas sina utsläppsrätter.Foto: SUVAD MRKONJIC
Isabella Lövin (MP).Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringen kasserar utsläppsenheter för 11,7 miljoner.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Regeringen kasserar 11,7 miljoner utsläppsenheter i stället för att sälja dem till andra länder.

– Svenska folkets klimatansträngningar ska inte vara förgäves, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Sverige släpper ut mindre växthusgaser än den kvot som vi har tilldelats av EU. I stället för att sälja överskottet till andra länder, har regeringen bestämt att utsläppsrätterna ska annulleras. 

– Svenska folkets klimatansträngningar ska inte vara förgäves, genom att det blir lättare för någon annan att släppa ut någon annanstans, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

”Illojal konkurrens”

Skulle det inte kunna vara mer klimateffektivt att sälja överskottet och satsa pengarna på grön teknikutveckling?

– När Sverige går före med omställningen skulle det snarare innebära en illojal konkurrens. Det skulle inte vara bra för Sveriges ekonomi att andra länder gynnas av våra utsläppsminskningar, genom att vi säljer ut de här utsläppsrätterna billigt, säger Isabella Lövin.

Men de behöver väl inte säljas ut billigt?

– I och med att det finns och har funnits ett så stort överskott av utsläppsrätter i Europa så har inte priset varit särskilt högt.

Totalt handlar det om 11,7 miljoner utsläppsrätter som ska annulleras i denna omgång. Varje utsläppsrätt motsvarar ett ton koldioxid, vilket gör att annulleringen är större än utsläppen från Sveriges alla bilar och lätta lastbilar per år.

Utsläppsrätterna som ska annulleras är dels Sveriges överskott inom EU:s så kallade ansvarsfördelningsbeslut (ESD) och dels krediter som har förvärvats under Kyotoprotokollet.

Konfliktfråga

De senare är en konfliktfråga inom Parisavtalet. Många länder vill kunna ta med sig utsläppskrediter från Kyotoprotokollet till den framtida handeln med utsläppsminskningar som just nu förhandlas fram inom Parisavtalets artikel 6. Sveriges linje är att det inte ska vara tillåtet.

– Det är en stridsfråga. Men för vår del kommer det hursomhelst inte vara aktuellt, i och med att vi skrotar dem nu, säger Isabella Lövin.

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.