Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ska det bli lättare att resa kollektivt till fjällen

Per J Andersson på Vagabond om hur man kan resa mer klimatsmart.
Vemdalen är populärt på vintern.Foto: Skistar / Skistar
Även på hösten reser många till Vemdalen – oftast med bil.Foto: Destination Vemdalen / Destination Vemdalen

Nu kan det bli lättare att välja bort bilen på fjällsemestern.

Tre kommuner har ansökt om ett projekt för att arrangera resor med kollektivtrafik till Vemdalen, skriver Sveriges Radio Jämtland.

Vemdalsfjället är ett av Sveriges mest populära fjäll som varje år lockar tiotusentals resenärer.

Nu vill tre kommuner göra det lättare att väja bort bilen och i stället resa kollektivt till fjällorten. Enligt Sveriges Radio har Härjedalens, Ånges och Bergs kommuner ansökt om att starta ett projekt som ska göra det möjligt att åka från tågstationen i Ånge till Vemdalen.

– Vi ser att det är väldigt många som åker från Västernorrland till Vemdalen. Många av de som äger fritidshus där kommer just från Västernorrland och de tvingas ta bilen, säger Malin Fjellgren, landsbygdsutvecklare på Härjedalens kommun, till SR.

Vill resa kollektivt från Ånge till Vemdalen

Tanken är att i stället ordna buss- och taxilinjer från tågstationen i Ånge.

– Syftet är ju att verka för minskade koldioxidutsläpp. Sen vill vi öka val av transportsätt, det handlar om beteendeförändring också, säger Malin Fjellgren till SR.

Projektet beräknas kosta 3,6 miljoner kronor. Kommunerna har ansökt om 2,6 av dessa miljoner hos Energimyndigheten och man väntar svar i september.

Förhoppningen är att komma i gång med busstrafiken sommaren 2020.

Så kan du åka tåg mellan populära turistländerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.