Klimatmötet avslutat: ”Ni ska vara stolta”

Resultatet från FN:s klimatförhandlingar dröjer.
Foto: KENNETH JONASSON
Ett av målen är att hålla den globala uppvärmningen under 2,0 grader.
Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
200 länder är samlade för FN:s klimatmöte i Katowice.
Foto: OMAR MARQUES/SOPA IMAGES/REX / OMAR MARQUES/SOPA IMAGES/REX/IBL REX FEATURES
1 / 8

Förhandlingarna vid klimatmötet i Katowice drog ut på tiden rejält.  

Men till slut kunde länderna enas om ett nytt avtal och regelbok för hur utsläppen ska minska.  

Klimatministern Isabella Lövin, MP, är lättad och glad. 

– För det första är jag väldigt nöjd över att man kom överens, det hängde lite på håret några gånger, säger hon i Expressen TV.  

Klimatförhandlingarna i Katowice i Polen har pågått sedan 2 december. Slutdatumet var egentligen i går, trots det pågick samtalen ända till lördagskvällen. 

En svår fråga har varit den om hur mindre utvecklade länder ska få stöd för att kunna klara av klimatförändringarnas skador – men också om stöd för att kunna växa utan användning av klimatfarliga energikällor. 

Vid 21-tiden på lördagskvällen, svensk tid, hade länderna till slut kunnat enas om en gemensam regelbok för hur utsläppen ska minska, i enlighet med målsättningarna i Parisavtalet från 2015. 

– Ni kan vara stolta. Ert arbete, det ni har åstadkommit, är något som världen har väntat på, säger klimatmötets ordförande och Polens utrikesminister Michał Kurtyka.


Sveriges klimatminister Isabella Löven, MP, är också nöjd. 

– För det första är jag väldigt nöjd över att man kom överens, det hängde lite på håret några gånger när det kändes som att vissa länder inte var så intresserade av det, säger hon i Expressen TV och fortsätter: 

– Jag är också nöjd över att vi fått en regelbok så att man ska kunna kontrollera och jämföra att länderna verkligen minskar sina utsläpp. Att man inte har egna metoder för hur man ska redovisa och minska utsläppen. Nu har världen en gemensam regelbok – det är helt grundläggande för att vi ska kunna leva upp till Parisavtalet. 

Regelboken ska bland annat fungera som en slags försäkran om att länderna gör vad de har lovat. Den innehåller tydliga rapporteringskrav om utsläppen som alla länder måste följa. 

De rika länderna har även delvis gått de fattiga länderna till mötes när det gäller klimatkompensering för skador som orsakas av klimatförändringar. 

Frågan om handel med utsläppsrätter skjuts framåt

En fråga som länderna dock inte har kunnat enas om är den om handel med utsläppsrätter. Enligt nyhetsbyrån AP satte sig Brasilien på tvären och krävde att regelförenklingar – samtidigt som flera andra länder drivit på för hårdare regler i syfte att förhindra kryphål. 

Frågan om handel med utsläppsrätter skjuts därmed upp till nästa års klimatmöte, som hålls i Chile. 

– Där var man från de utvecklade ländernas sida orolig för att det skulle kunna leda till dubbelbokföring och att man inte får transparens kring utsläppen. Så den fick sättas åt sidan. Men det är inget stort misslyckande – det viktiga var att vi fick den övriga regelboken på plats, säger Isabella Lövin. 

Viktig paragraf accepterades inte 

Det polska ordförandeskapet la vid lunchtid fram ett slutdokument om det som blivit en mycket omdebatterad fråga – om mötet ska erkänna den uppmärksammade 1,5-gradersrapporten från FN:s klimatpanel IPCC.  

USA, Ryssland, Saudiarabien och Kuwait har inte velat ha med ordet ”välkomna” i slutdokumentet, utan har i stället velat ha formuleringen ”notera”. 

Enligt Isabella Lövin spädde det här på ”misstron mellan länderna”. 

– Det väckte väldigt starka känslor. Hade man inte kunnat komma förbi det hade det kunnat sluta med väldigt stor splittring, säger hon.  

Klimatminister Isabella Lövin (MP) representerar Sverige på klimatmötet i Katowice.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

Det var således en stor utmaning att få ihop alla motstridiga viljor. Isabella Lövin säger att hon hade blivit ”rejält bekymrad” om det inte blivit något avtal och regelbok. 

– För det fanns också dem som tyckte ”vi kan skjuta på det här” och ”vi behöver inte komma överens i år”, säger hon och fortsätter:

– Det här var ändå ett styrkebesked från världssamfundet att vi lyckades – trots att USA är på väg att lämna Parisavtalet och trots att det är flera länder som inte är särskilt intresserade av att det här ska gå vägen för att man har starka ekonomiska intressen i olja, gas och kol helt enkelt. Det märktes på mötet. Och på andra sidan har man länder som hotas helt och hållet i deras existens – med extrema väderhändelser och havsnivåhöjning.  

Känga mot K+KD-budgeten 

Isabella Lövin beklagar dock att hon inte kunde annonserna ytterligare ekonomiska bidrag till olika klimatfonder, eftersom Moderaternas och Kristdemokraternas budget antogs tidigare i veckan.  

– Det är mycket olyckligt, för man förväntar sig att Sverige ska göra det. Norge gjorde det och Tyskland gjorde det, men vi kunde inte göra det. Den inrikespolitiska situationen oroar faktiskt många här nere, säger hon.  


Klimatmötet i Katowice

FN:s klimatmöte 2018 (COP24) hålls i Katowice, Polen mellan den andra och 14 december. I och med förseningar fortsätter mötet under den 15 december.


200 länder deltar i mötet. De har alla skrivit under klimatkonventionen för att förhandla om hur man ska gå vidare med Parisavtalet 2015.


Syftet är ett regelverk om hur länderna ska gå vidare för att möta klimathotet. Ett av de mest konkreta målen är att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader. Det önskade slutmålet är en höjning med 1,5 grader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.