Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kan du åka världens första soldrivna järnväg

Signalsystem och ljus ska drivas av solenergi i Storbritannien.Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
100 solpaneler har satts upp utmed järnvägssträckan och ska förse järnvägsnätet med energi.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Solenergin ska konkurrera ut dieseltågen i Storbritannien.Foto: MARTIN KEENE / AP TT NYHETSBYRÅN

På fredagen invigs världens första järnväg som drivs av solenergi, enligt The Guardian. 

Det är sträckan mellan Aldershot, Hampshire, och Wessex i Storbritannien som blir föremål för pilotprojektet.

Detta är ett led i landets plan att fasa ut dieseltåg.

Den ska drivas med hjälp av 100 solpaneler utmed järnvägssträckan som börjar förse järnvägen med elektricitet på fredagen. Den förnybara elen ska användas för att driva signalsystem och ljus på Network Rails Wessex-rutt.

Projektet väntas bana väg för framtida investeringar i solenergidrivna tåg i hela landet. Forskningsteamet bakom projektet uppskattar att solenergi skulle kunna driva 20 procent av Merseyrail-nätverket i Liverpool, liksom 15 procent av pendlarvägarna i Kent, Sussex och Wessex.

Kan minska föroreningar och utsläpp 

Detta kan bidra till att minska luftföroreningar, växthusgasutsläpp och kostnader, och följer Network Rails planer för att elektrifiera järnvägslinjer för att undvika att köra tåg på diesel.

”Att matcha Storbritanniens största elförbrukare, järnvägarna, med landets favorit energikälla, solenergi, ser ut som början på det perfekta förhållandet.”, säger Leo Murray, som leder projektgruppen Riding Sunbeams som står bakom projektet.

Vissa tågstationer drivs redan av solkraft men Aldershot-projektet är första gången solenergi kommer ansluta direkt till järnvägsnätet.

Systemet har utvecklats genom ett samarbete mellan organisationen 10:10 Climate Action och Imperial College London.

2020 väntas den första nationella solparken för den brittiska järnvägen stå klar och Indien pekas ut som nästa kandidat att utveckla marknaden på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.