Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu inleds stora klimatmötet: ”Greta är en stor inspiration”

FN:s generalsekreterares skarpa uttalande inför klimatmötet.
Greta Thunberg har seglat tillbaka över Atlanten efter att COP25 flyttats från Chile till Spanien.
Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
Annika Christell är jurist vid Naturvårdsverket och Sveriges klimatförhandlare för utsläppsbegränsningar.

Nu inleds det stora klimatmötet COP25 i Madrid.

Expressen reder ut vad som står på spel.

– Vi rör oss från förhandlingar och mer mot implementering, säger Annika Christell, en av Sveriges klimatförhandlare.

Även om förhandlingarna på FN:s klimatkonferens COP25 är väldigt tekniska finns förhoppningar om att klimatrörelsen med Greta Thunberg i spetsen ger avtryck under mötet.

– Greta Thunberg och kraften i ungdomsrörelsen är en stor inspiration för oss i förhandlingarna. Jag hoppas att det kommer att omsättas i de beslut vi tar under klimatmötet i Madrid och att fler länder inspireras att vara mer ambitiösa, säger Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie.

Det här är COP25

COP25 är FN:s årliga klimatkonferens som hålls för 25:e gången.

Alla länder som skrivit under FN:s klimatkonvention samlas på mötet och förhandlar om hur klimatarbetet ska genomföras.

Greta Thunberg seglade till Amerika i augusti med målet att ta sig till COP25 i Chile. På grund av oroligheter i landet flyttades mötet till Madrid och klimataktivisten tvingades segla tillbaka över Atlanten.

Förra året blev länderna nästan klara med den regelbok som säger hur Parisavtalet ska genomföras. Men en punkt återstår – och den kommer stå i fokus i år.

Frågan om utsläppshandel återstår

Det handlar om Artikel 6, som enkelt förklarat handlar om hur länder kan samarbeta för att minska de globala utsläppen, exempelvis genom att länka ihop olika system för utsläppshandel.

Det kan också handla om att länder bidrar till program eller projekt i andra länder och får tillgodoräkna sig utsläppsminskningarna för att ni sina egna klimatmål.

– Det kan vara att vi från svensk sida investerar i en verksamhet i ett utvecklingsland som globalt sett bidrar till minskade utsläpp, exempelvis om det finns förutsättningar för vindkraft, säger Mattias Frumerie.

Utsläppsminskningarna som skapas skulle också kunna användas av företag som ingår i handelssystem eller som vill klimatkompensera. Allt beror på hur reglerna utformas.

Vill förhindra dubbelräkning

En knäckfråga för EU – och därmed Sverige som företräder EU:s hållning på mötet – handlar om att skapa ett system med hög miljöintegritet. 

EU vill också förhindra dubbelräkning, det vill säga att samma utsläppsminskning räknas av både landet som betalar och landet som genomför minskningen.

Ytterligare en pusselbit handlar om hur man ska förhålla sig till utsläppsrätter från FN:s gamla handelssystem, Clean Development Mechanism (CDM), som infördes med det så kallade Kyotoprotokollet.

– Vissa länder vill att man ska få använda utsläppsrätter från det gamla systemet under Parisavtalet. Vi tycker inte att man ska få göra det, säger Annika Christell, jurist vid Naturvårdsverket och Sveriges klimatförhandlare för utsläppsbegränsningar. 

Om länder som redan har många CDM-enheter kan tillgodoräkna sig dessa skulle det underminera arbetet för nya investeringar, är EU:s inställning.

EU:s skarpa hållning

Det gamla systemet har kritiserats men Annika Christell är samtidigt positiv till de insatser som hittills genomförts.

– CDM har ändå varit framgångsrikt utifrån de förutsättningar som fanns. Sedan ska vi använda oss av det vi lärt oss och skapa en ännu bättre samarbetsmekanism som kan fånga in större utsläpp.

EU:s hållning är att man hellre lämnar COP25 utan ett regelverk för Artikel 6, än att man får till ett dåligt regelverk. De nya internationella samarbetsformerna kommer inte kunna användas förrän reglerna är på plats, vilket är ett incitament för länderna att kompromissa.

Tror du att ni får till ett regelverk under COP25?

– Det är svårt att sia om, och beror på hur gärna de andra länderna vill ha det här systemet. Men jag tror ändå att vi skulle kunna komma överens på det här mötet – jag hoppas det.

Chile vill lyfta havsfrågorna

Trots svårigheter med att färdigställa Parisavtalets regelbok innebär ändå den överenskommelse som slöts på fjolårets möte i Katowice att man rör sig längre från förhandlingar och närmare genomförande, enligt Annika Christell.

Nästa år måste länderna kommunicera sina nya klimatlöften.

– Målsättningen om att hålla uppvärmningen under 1,5 grader är så pass tuff att vi måste öka ambitionen. Det här mötet är viktigt för att fortsätta prata om hur vi arbetar ihop och skruvar åt våra klimatlöften.

Även om COP25 flyttats till Spanien är det fortfarande Chile som agerar ordförande för mötet. Landet har sagt att årets konferens ska vara en ”blå COP” där man fokuserar på haven och kryosfären, alltså is och snö. 

I september släppte FN:s klimatpanel IPCC en ny larmrapport som visar att smältande isar gör att havsnivån stiger i rekordfart.

Sveriges chefsförhandlare om Greta Thunbergs betydelse:

”Hon har varit en stor inspiration”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.