Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu inleds klimatmötet: ”Det är bråttom”

– Vi hoppas att alla tar till sig av forskarnas budskap: Att det är bråttom, säger miljöminister Karolina Skog (MP), på plats i Katowice, i Expressen TV. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

I framtiden kan platser drabbas av sex olika klimatkatastrofer samtidigt, varnar forskare i en ny rapport på måndagen.

Nu möts världsledare för att kicka i gång FN:s klimatmöte COP24 i Polen.

– Vi hoppas att alla tar till sig av forskarnas budskap: Att det är bråttom, säger miljöminister Karolina Skog (MP), på plats i Katowice, i Expressen TV.

En rapport som släpptes på måndagen visar att många delar av världen i framtiden kommer att drabbas av uppemot sex klimatkatastrofer samtidigt, från värmeböljor och skogsbränder till skyfall och dödliga stormfloder, rapporterar AFP. 

– Mänskligheten står inför förödelse när en rad klimatfaror kombineras. De händer nu och kommer att bli värre, säger forskaren Erik Franklin, delförfattare bakom rapporten, till nyhetsbyrån.

FN:s klimatmöte COP24 inleddes på måndagen med ett möte mellan världsledarna och förhandlingarna fortsätter sedan fram till 14 december i Polen.

Karolina Skog (MP), miljöminister i övergångsregeringen, är på plats i Katowice för att representera Sverige.

– I dag är det ”leaders day”, det vill säga att statsöverhuvuden ska öppna mötet och sätta en hög nivå på förväntningar och ge energi till förhandlingarna som kommer, säger Karolina Skog i Expressen TV.

FN:s klimatmöte COP24 i Polen

Förhandlingarna väntas mynna ut i ett antal regler för hur länderna ska arbeta med Parismålen.

– Förväntningarna är att komma överens om en regelbok för hur Parisavtalet ska genomföras, och hur länderna ska rapportera in vad de ska göra och vad de har gjort, samt hur det ska finansieras, säger Karolina Skog.

FN:s medlemsländer enades i december 2015 om Parisavtalet som syftar till att hålla den globala temperaturökningen ”klart under” 2 grader – men man arbetar för att hålla den under 1,5 grader.

Hoppas på tydlig regelbok 

Karolina Skog hoppas alla länder tar till sig av forskarnas larm.

– Vi hoppas att vi får en tydlig regelbok och att vi åker härifrån och vet vad som gäller, att varje land vet vad som gäller. Vi hoppas också att alla tar till sig av forskarnas budskap: Att det är bråttom och att vi inte får gå över 1,5 graders höjning. Det behövs en ambitionshöjning, säger miljöministern.

LÄS MER OM KLIMATET HÄR

 

”Sveriges klimatmål imponerar”

Sedan FN:s klimatkonvention trädde i kraft 1994 har klimatmötet COP hållits för de 197 länder som skrivit på konventionen. Samtidigt hålls möten för de länder som raticerat Parisavtalet. 

Klimatkonventionen är en global konvention om åtgärder för att förhindra klimatförändringar. Konventionen, som har arbetats fram inom FN-systemet, undertecknades vid FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio 1992. 

Bakgrunden är att hotet om klimatförändringar är en av de svåraste miljöfrågor som människan har ställts inför. Alla länder påverkas och alla bidrar till problemet, men olika delar av världen kommer att drabbas på olika sätt. 

Till en av Klimatkonventionens olika delar hör Parisavtalet och även dess föregångare Kyotoprotokollet. Enligt Kyotoprotokollet, som trädde i kraft 2005, är det bara endast ett fåtal länder som har krav på sig att minska utsläppet av växthusgaser. 

Miljöminister Karolina Skog (MP): ”Vi har höga mål som har en stark förankring i både hela Sverige och hela regeringen. Det är något som imponerar väldigt mycket på andra länder”