Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu har dokumentären om Greta Thunberg premiär

Från blyg till känd över hela världen - filmen om Greta
Greta Thunberg.
Foto: COURTESY OF HULU / AP TT NYHETSBYRÃÖN

Dokumentären ”Greta” som skildrar Greta Thunbergs liv under flera år har premiär nu i november i Sverige.

Filmen kan redan nu ses på landets biografer, från 24 november finns den att hyra på streamingtjänster – och snart kan du se filmen helt gratis.

17-åriga Greta Thunberg blev uppmärksammad som 15-åring, när hon i augusti 2018 återkommande började sitta utanför Sveriges riksdag med ett plakat med texten ”Skolstrejk för klimatet”. 

Sedan dess har regissören Nathan Grossman med sin kamera följt hennes resa till prisbelönt och internationellt uppmärksammad klimataktivist.

Då har filmen om Greta Thunberg premiär

Dokumentären om Greta Thunberg har olika premiärdatum i världen. Den hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig i september. I Sverige hade filmen ”Greta” biopremiär fredagen den 20 november.

Där kan du se dokumentären gratis eller köpt

Filmen finns då att hyra på bland annat streamingtjänster som Triart play och SF Anytime från och med den 24 november.

Du kommer även att kunna se ”Greta” gratis den 3 januari 2021, då den blir tillgänglig på SVT play.

Medverkande i filmen ”Greta”

Det är inte bara Greta själv som syns i filmen, utan i dokumentären får tittarna även träffa Gretas mamma, operasångerskan Malena Ernman och hennes pappa, skådespelaren Svante Thunberg. 

Dessutom medverkar kända namn som påve Franciskus, Arnold Schwarzenegger och Frankrikes president Emmanuel Macron i dokumentären.

Det handlar filmen ”Greta” om

Regissören Nathan Grossman har följt Greta under en lång tid. Dokumentären handlar bland annat om Gretas kamp för klimatet, men även en klimataktivist som gråter och förklarar att det är för mycket ansvar, visar hur Aspergers syndrom påverkar henne och hur hon tonårstrilskas med pappa Svante. 

Tittaren får även följa med på den uppmärksammade seglingen över Atlanten till USA.

Se trailern till filmen här:

https://www.youtube.com/watch?v=xDdEWkA15Rg&feature=emb_title

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.