Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu får du billigare kaffe – med egen mugg

Här är Sveriges största kaffekedjor.
– Det är oerhört glädjande att vi ser att vi kan ändra människors beteenden med till synes små förändringar,Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige rent.Foto: Pressbild
Klassiska engångsmuggar är till stor del tillverkad av papper, men har en insida av plast för att göra muggen tät.Foto: Pressbild

Numera får kaffeköpare på Pressbyrån och 7-Eleven billigare kaffe – om de har med sig en egen mugg. 

En halv miljon färre engångsmuggar är målet med initiativet, som drivs av Håll Sverige rent.

Håll Sverige rent driver sedan 2018 projektet ”Hej då engångsmugg”. Initiativet är en del av EU:s beslut att minska förbrukningen av engångsartiklar av plast. 

Samarbetet med Reitan Conveinence Sweden, franchisegivare åt Pressbyrån och 7-Eleven, innebär att kunder som har med sig en egen mugg får en tre kronor billigare kopp kaffe. 

Målet är att minska förbrukningen med fem procent totalt, det skulle motsvara en minskning på omkring en halv miljon engångsmuggar.

Målet ser ut att nås i butiker med studentnära lägen. Minskningen för Sverige i stort på drygt 1,5 procent kan innebära en minskning på 150 000 engångsmuggar från april till årsskiftet, om trenden håller i sig. 

”Användningen av engångsmuggar har exploderat”

Klassiska engångsmuggar är till stor del tillverkade av papper, men har en insida av plast för att göra muggen tät. Medföljande lock består ofta av enbart plast.

– Användningen av engångsmuggar har på kort tid exploderat, vilket vi tydligt ser när vi är ute och mäter skräp i naturen eller på stränder. Därför är det oerhört glädjande att vi ser att vi kan ändra människors beteenden med till synes små förändringar, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige rent i ett pressmeddelande.