Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är den östra puman officiellt utdöd – har inte setts till på 80 år

Östra puman har inte setts till på 80 år.
Foto: / EPA TT NYHETSBYRÃÖN
Nu har östra puman officiellt förklarats utdöd.
Foto: LASSE SVENSSON

Den sista observationen av den östra puman gjordes för åtta decennier sedan.

Under måndagen förklarades kattdjuret utdöd, enligt Daily Mail

Djuret har därmed tagits bort från USA:s lista över utrotningshotade arter.

Östra puman har förklarats utdöd, 80 år efter att den senaste observationen gjorts.

Det stora kattdjuret sägs historiskt ha strövat längs staterna öst om floden Missisippi i USA. Puman livnärde sig på bland annat vitsvanshjortar, och kunde bli upp mot två meter lång och väga runt 60 kilo.

Den sista observationen gjordes 1938 då en jägare i Maine ska ha dödat ett av djuren, men redan 30 år tidigare förklarades kattdjuret försvunnen av U.S. Fish and Wildlife Service, som ett resultat av en omfattande jakt och fångst.

Beslutet har mött kritik

Statliga djurlivsbiologer menade redan 2015 att pumor i östra delar av USA inte kunde räddas, och att de därför inte kunde garanteras skydd.

Diskussionerna kring kattdjurets bevarelse har inte gått obemärkt förbi, utan har mötts av stark kritik från olika djurrättsorganisationer som menar att det finns en risk att puman återetableras med hjälp av importerande djur från växande artbestånd i väst.

Men nu förklaras alltså den östra puman officiellt utdöd, och i Maine har man redan valt att registrera kattdjuret på deras lista över utdöda djur. 

"Vi behöver stora köttätare som pumor, vilket skulle bota hjortens överbefolkning och sjukdomar som hotar människors hälsa, så vi hoppas att öst- och mellanstaterna kommer att återinföra dem", säger Michael Robinson, en bevarandeförespråkare vid centrumet för biologisk mångfald, enligt Daily Mail.

Pumor har setts som det däggdjur med störst närvaro på det västra halvklotet. Olika utrotningskampanjer har däremot visat att kattdjurets utbredning minskat med två tredjedelar av den ursprungliga storleken, skriver Daily Mail.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.