Norsk oljejätte vald till årets ”gröntvättare”

En av Equinors oljeriggar i Barents hav.
Foto: JANI SIPILÄ / GREENPEACE

Den statliga norska oljejätten Equinor är bra på att prata om miljö och klimat – men sämre på praktisk handling.

Det anser flera av landets miljöorganisationer, som på tisdagen korar Equinor – tidigare Statoil – till Norges främsta ”gröntvättare” 2021.

”Vi har ingen önskan om eller behov av någon form av gröntvättning”, skriver Equinor i ett mejl till Expressen.

Det huvudsakligen statligt ägda Equinor ASA, som fram till 2018 hette Statoil ASA, är Nordens största företag. Oljeutvinningen är viktig för Norges välstånd, men Equinor får också kritik av miljörörelsen inom landet för att företagets miljöarbete är mer ord än handling.

Fem miljöorganisationer med Extinction Rebellion Norge i spetsen har korat Equinor till året ”gröntvättare” 2021.

Det engelska ordet greenwashing syftar på när en organisation genom sin kommunikation, eller genom enskilda miljöåtgärder, försöker framställa sin verksamhet som mer miljövänlig än vad som är fallet.

”Förvärrar krisen”

Enligt de fem miljöorganisationerna grundar sig utmärkelsen på flera kriterier:

Dålig transparens. Equinor har bland annat nekat till att offentliggöra företagets koldioxidavtryck.

Effektiviserar produktionen inom landet men ökar koldioxidutsläppen globalt och investerar i så kallad fracking i Argentina trots att det är förbjudet i Norge.

Equinor använder ren natur, satsningar på förnybar energi och klimatstrejkande ungdomar i sina marknadsföringskampanjer samtidigt som 90 procent av alla nya investeringar i fossil energi.

I ett pressmeddelande skriver Extinction Rebellion Norge:

”Equinors påstående att de 'löser klimatkrisen' är därmed direkt fel; de förvärrar krisen genom att prioritera kortsiktig ekonomisk vinst framför vår framtida överlevnad.”

Equinor kommenterar kritiken i ett mejl till Expressen:

”Vi respekterar självklart att det finns olika syn på hur samhället ska nå överenskomna klimatmål. Equinors ambition är att bli klimatneutrala före 2050, inklusive utsläppen från produktionen. Vi har ingen önskan om eller behov av någon form av gröntvättning, vi är stolta över vår verksamhet, vårt värdeskapande och vår ändring för att vara ledande i den gröna omställningen.”
◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.