Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska fyndet – en oupptäckt havsström

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Strömmen löper mellan Island och Färöarna.Foto: LASSE SVENSSON
Till skillnad från Golfströmmen transporterar den nya strömmen kallt vatten.Foto: LASSE SVENSSON

Norska forskare har hittat en tidigare okänd havsström.

Strömmen kan bli viktig för att göra prognoser om jordens framtida klimat, enligt studieförfattarna.

– Bara det att veta var vattnet kommer från är viktig klimatkunskap, säger forskaren Stefanie Semper till NRK.

Den nyupptäckta havsströmmen löper mellan Island och Färöarna i Atlanten. Till skillnad från Golfströmmen, som transporterar varmt vatten, framför den nya strömmen kallvatten. De två strömmarna bildar tillsammans ett cirkulärt system, där det varma vattnet förs norrut för att sedan kylas och sjunka innan det färdas söderut.

Strömmens nordligaste startpunkt uppges ligga i Grönlandshavet, skriver NRK.

Forskarna har publicerat sina fynd i två studier i tidsskriften Nature communications. De kallar den nya havsströmmen för ”Iceland-Faroe Slope Jet”, eller ”Island-Färöarna-jeten” på svenska.

Viktig för framtida klimatforskning

– Vi har satt en ny havsström på kartan, helt enkelt, säger Stefanie Semper, som forskar vid Bjerknescentret för klimatforskning i Bergen, till NRK.

Den nya havsströmmen är också viktig för framtida studier om klimatet. Havsströmmarna påverkas nämligen av klimatförändringar, och i dag sker flera studier för att undersöka hur strömmarna förändras över tid.

Den nyupptäckta havsströmmen, med tidigare okända egenskaper, kan alltså medföra viktig kunskap för att göra framtida studier mer exakta.

– Jag tror att om vi verkligen vill förutse hur framtiden kommer att se ut måste vi veta mer om hur haven och strömmarna fungerar i dag, säger Stefanie Semper till NRK.

– Det är fortsatt mycket vi inte vet, fortsätter hon.

Se mer

Det är skillnaden på klimat och väder.

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM) 

LÄS MER: Skräcksjukdomar sprids i Europa på grund av klimatet (PREMIUM)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.