Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norge kan införa förbud mot att slänga mat

Syftet med förslaget är att bidra till FN:s globala hållbarhetsmål att halvera matsvinnet till 2030. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
I svenska hushåll slängs motsvarande 45 kilo mat per person i onödan. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Vi slänger omkring 45 kilo ätbar mat om året per person.

Nu vill en majoritet i norska stortinget se ett förbud mot matsvinnet. 

Överskottet från matbutiker och restauranger ska i stället doneras till välgörenhet, skriver Dagsavisen.

Så sent som i höstas avfärdade den norska regeringen ett förslag om förbud mot matsvinn, men nu kräver oppositionen – som har en majoritet i stortinget – att frågan ska tas upp på nytt.

– Det handlar om respekt för mat, en resurs som alla inte har samma tillgång till, säger Kristelig Folkepartis representant Tore Storehaug till Dagsavisen.

Enligt Aftenposten slänger norrmännen 42 kilo ätbar mat per person varje år. 

Svenskar slänger 45 kilo ätbar mat om året

I svenska hushåll slängs motsvarande 45 kilo mat per person i onödan, visade en rapport från Naturvårdsverket 2014.

Enligt myndigheten står den svenska livsmedelshanteringen för nästan 25 procent av vår totala klimatpåverkan, och 50 procent av vår totala övergödning. 

 

LÄS MER: Skolan slänger över ett ton mat – varje dag

 

Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram en handlingsplan för ett långsiktigt arbete med att minska matsvinnet, där en första delredovisning ska lämnas in 28 februari i år. 

Syftet är att bidra till FN:s globala hållbarhetsmål att halvera matsvinnet till 2030. 

Miljöpartiet vill lagstifta mot matsvinn

I sitt jultal meddelade utbildningsministern och språkröret Gustav Fridolin att Miljöpartiet vill förbjuda större företag från att slänga ätbar mat. 

Som förebild nämnde han Frankrike, där man 2016 som första land i världen införde en lag som förbjuder livsmedelsbutiker från att slänga mat. 

 

LÄS MER: Willys har skänkt 360 ton mat till utsatta människor

 

I stället ska svinnet doneras till välgörenhetsorganisationer, matbanker eller till djurfoder. 

Men ett år efter lagen röstades igenom var resultatet ljummet, framför allt på grund av dålig logistik mellan affärer och organisationer. 

I provinsen Isère nådde en knapp fjärdedel av den överblivna maten fram till välgörenhetsorganisationerna, rapporterade Food Navigator förra året.

 

LÄS MER: De sålde 2 000 ton mat som skulle slängas

 

Matsvinn

Matsvinn är mat som slängs med som hade kunnat säljas eller ätas om den hanterats annorlunda. 

 

Matavfall innefattar både matsvinn och oundvikligt matavfall, som till exempel äggskal och ben.

 

Enligt en kartläggning 2014 uppkommer ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år, där hushållen svarar för den största delen med 717 000 ton.

 

Källa: Livsmedelsverket/Naturvårdsverket

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!