Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge miljardsatsar på att fånga koldioxid

Norges regering föreslår en jättesatsning för att fånga in och lagra koldioxid.Foto: HÅKAN SANDBRING / TT NYHETSBYRÅN

Norges regering föreslår en jättesatsning på projekt där koldioxid ska fångas in och lagras. 

Sverige kan påverkas av beslutet eftersom svenska industrier får möjlighet att lagra koldioxid i norsk anläggning, skriver DN.  

Under måndagen meddelade den norska regeringen att de planerar att satsa rejält på så kallad Carbon Capture and storage, CCS. 

Planen skulle innebära att koldioxid lagras långt ner i berggrunden i Nordsjön, utanför norska västkusten. Dessutom skulle en anläggning för att för fånga in koldioxid i Brevik i södra Norge byggas. Enligt prognoserna ska 400 000 ton koldioxid kunna fångas in vid anläggningen varje år. 

Lagringsutrymmet under havsbotten planeras bli så stort att det kan rymma koldioxid från hela Europas utsläpp. 

Satsningen väntas kosta 25,1 miljarder norska kronor, motsvarande 24 miljarder svenska kronor, under en tioårsperiod. 

– Det är det största klimatprojektet för norsk industri någonsin, säger olje- och energiminister Tina Bru till NRK.

Påverkar svensk industri

Satsningen spås påverka även Sverige, vars klimatmål är beroende av att fånga in och lagra koldioxid. Det menade åtminstone regeringens utredare när hon tidigare i år presenterade förslag på hur Sverige ska klara sina mål att bli koldioxidneutralt 2045.

Beslutet om satsningen tas formellt i december. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.