Löftet: Norden ska bli världsbäst på hållbarhet

Ann Linde (S).
Foto: SVEN LINDWALL
De nordiska flaggorna hissas utanför Harpa konserthus i Reykjavik inför de nordiska statsministrarnas årliga inofficiella sommarmöte på Island.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Norden ska bli världens mest hållbara region 2030.

Det lovar de nordiska länderna i en ny deklaration.

– En tydlig injektion och viktig styrsignal för det fortsatta arbetet med en grön omställning, säger Ann Linde, minister med ansvar för Norden (S), i en kommentar till Expressen.

Hållbarhet var på agendan när de nordiska statsministrarna träffades vid ett möte på Island i dagarna. En gemensam deklaration lovar nu att regionen ska bli den mest hållbara i världen år 2030. Budskapet ska framföras på FN:s klimattoppmöte i september.

Den nordiska deklarationen saknar dock konkreta handlingsplaner eller bindande mål, skriver nyhetsbyrån TT. Enligt Ann Linde (S) ska den processen påbörjas nu:

– Nu kommer vi i de nordiska länderna inleda arbetet med att ta fram konkreta förslag för att genomföra statsministrarnas ambition. Jag är övertygad om att de nordiska länderna, med vår gedigna kompetens och rika naturresurser, har goda förutsättningar att leda utvecklingen mot en hållbar och biobaserad ekonomi, säger hon till Expressen.

”Världens första integrerade 5G-region”

Linde nämner flera områden där de nordiska länderna redan har påbörjat ett samarbete kring hållbarhet. I början av året antogs en avsiktsförklaring om ett koldioxidneutralt Norden och insatser för klimatdiplomati för att nå Parismålen.

– Vårt omfattande arbete med att etablera Norden som världens första integrerade 5G-region kommer också att få betydelse för innovativa transportlösningar och klimatsmarta städer, säger Ann Linde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.