Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nödläge i Delhi på grund av giftig luft

Isabella Lövin: ”En mänsklig rättighet att andas frisk luft”
Tjock dis täcker Delhi.Foto: RAMINDER PAL SINGH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Här har barnen fått ansiktsmasker som ska skydda dem mot den dåliga luften.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett nödläge har utlysts i Delhi – på grund av luftföroreningar.

Byggarbete förbjuds och skolor tvingas hålla stängt minst till den 5 november, skriver Times of India.

Samtidigt ska fem miljoner barn få ansiktsmasker.

Området Delhi i Indien och huvudstaden New Delhi är kända för sin dåliga luft. Och nu har luftföroreningarna nått en så hög nivå att myndigheter har utropat ett nödläge för att skydda invånarnas hälsa.

Det skriver flera medier.

Skolor håller stängt i Delhi

Enligt Times of India är allt byggarbete stoppat till den 5 november. Även skolor i regionen tvingas hålla stängt minst till den 5 november, och fyrverkerier har förbjudits.

– Delhi har förvandlats till en gaskammare på grund av rök från brinnande grödor i granndelstater. Det är väldigt viktigt att vi kan skydda oss själva från den här giftiga luften, skriver Arvind Kejriwal, chef i unionsterritoriet National Capital Territory of Delhi, på Twitter.

https://twitter.com/ArvindKejriwal/status/1190124368241795073

Myndigheter har därför börjat delar ut ansiktsmasker, bland annat i skolor. De ska nå ut till totalt fem miljoner barn och deras föräldrar, skriver BBC.

Enligt den brittiska kanalen rekommenderar Världshälsoorganisationen WHO att måttet PM2,5 – som mäter luftföroreningar i form av mindre partiklar – inte överstiger 25 mikrogram per kubikmeter.

I Delhi är siffran 533 mikrogram per kubikmeter, uppger BBC.

Invånare arga på Twitter

Efter beskedet har invånare – rasande över att ingenting händer med den giftiga luften – tagit till Twitter för att visa hur det ser ut med tjock, vit dis över staden. Inläggen samlas under hashtaggarna #DelhiAirQuality och #FightAgainstDelhiPollitio.

Det är särskilt i november och december som luften är extra dålig i Delhi, på grund av att bönder i närliggande Punjab och Haryana bränner grödor. Luften förvärras ytterligare av fyrverkerier under hindufestivalen Diwali.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.