Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nio av tio svenskar vill ha lokala produkter

"Vår konsumtion har stor påverkan på miljön utomlands", säger Christina Jonsson, handläggare på Naturvårdsverket.
I dag tillverkas produkter i ett land för att sedan fraktas till ett annat. Något som enligt Naturvårdsverket har negativa effekter på miljön. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nio av tio svenskar skulle välja lokalt tillverkade produkter – om de visste att produkterna var bättre för miljön.

Det visar en ny undersökning som Sifo har gjort.

– Som konsument handlar det generellt att se över vad man konsumerar, säger Christina Jonsson, handläggare på Naturvårdsverket.

Allt fler vill hjälpa till för att rädda miljön och stoppa klimatförändringarna.

I Sifos nya undersökning, som är beställd av tillverkningsföretaget Hanza, har över 1 000 personer svarat på frågan om de skulle välja lokalt producerade produkter – med förutsättningen att de visste att produkterna skulle ha lägre påverkan på klimatet. 

Och resultatet är tydligt.

Nio av 10 svenskar svarar ja på frågan.

Många produkter tillverkas utomlands

I dag tillverkas många produkter på flera platser i världen. 

En del av produkten tillverkas i ett land och en annan i ett annat, och sen sammanförs produkten och monteras  – för att fraktas till det landet där den ska användas.

Detta är ett problem, enligt Naturvårdsverket.

– Vår konsumtion har stor påverkan på miljön utomlands, eftersom mycket av det vi konsumerar är tillverkat i andra länder där det kanske inte finns samma miljökrav som i Sverige, säger Christina Jonsson, handläggare på Naturvårdsverket.

 

LÄS MER: Så mycket hjälper dina val klimatet 

 

Hon tycker att det är bra att så många svenskar är beredda att köpa lokalt producerade produkter, men menar att det är företagens ansvar att se till att tillverkningen är miljömässig bra.

– Det är viktigt att man som producent har koll på hur ens produkt produceras utomlands och att man har miljökrav. Så att tillverkningen är hållbar, dels ur ett miljöperspektiv men också socialt hållbart.

Fler kvinnor är positiva till lokala produkter

Undersökningen från Sifo visar att kvinnor mellan 50 och 64 år har störst intresse för frågan, där har hela 96 procent svarat att de hellre skulle välja lokalt tillverkade produkter.

Och enligt Christina Jonsson så har konsumenterna en makt mot företagen – för att få de att börja tillverka produkter mer klimatsmart.

– Man kan kräva att veta hur en produkt tillverkas. Och det handlar ju om en efterfrågan, att konsumenter köper rätt produkter för då tillverkas de mer. 

Christina Jonsson är samtidigt inne på att det bästa man kan göra som konsument är att var mer sparsam med vad man köper och inte.

– För att konsumera mer hållbart kan man tänka: Behöver jag det här eller kan jag låna eller återanvända detta? Second hand är väldigt bra för miljön, säger hon. 

Om undersökningen:

Sifo-undersökningen genomfördes den 5–13 mars 2018 som en webbaserad undersökning. 1 001 personer besvarade frågan ”Skulle du kunna tänka dig att välja lokalt tillverkade produkter i högre utsträckning om du visste att de hade lägre klimatpåverkan?”. ”Ja” svarade 92 procent, fördelade på ”absolut” (53 procent) och ”troligtvis” (40 procent). ”Nej, troligtvis inte” svarade 4 procent. ”Tveksam, vet ej” svarade 3 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.