Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nio av tio stadsbor: Satsa mer på miljön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det finns många förslag på hur städer kan bli mer klimatsmarta. Emelia Holmqvist och Linnéa Lindgren vill se satsningar på kollektivtrafiken.
Foto: ÅSA ASPLID
Sixten Hults och Katarina Eckerboms klimatsmarta förslag: Förbjud innerstadstrafik.
Foto: ÅSA ASPLID

Städerna orsakar 70 procent av världens utsläpp av koldioxidgaser.

Nu vill nio av tio invånare att deras städer ska satsa mer på klimatsmarta åtgärder visar en internationell undersökning av miljöorganisationen WWF.

Högst upp på svenskarnas önskelista: fler investeringar i förnybar energi och minskat matsvinn.

Kampen för ett mer hållbart samhälle pågår över stora delar av världen, samtidigt som allt fler människor väljer att flytta in till städer.

Utvecklingen av det urbana samhället kan därför bli avgörande för framtiden, då städerna i dagsläget står för omkring 70 procent av alla utsläpp av koldioxidgaser.

Stadsinvånarna tar situationen på allvar – och nio av tio anser att det är viktigt att deras städer är hållbara ur ett klimatperspektiv visar en internationell undersökning som genomförts på uppdrag av WWF i Mexiko, USA, Indien och Sverige.

– Människor vill se lösningar och eftersom många har en tätort nära sig så är stadens möjligheter att erbjuda hållbara lösningar väldigt viktig, säger Sabina Andrén, programsamordnare hållbara städer på WWF.


LÄS OCKSÅ: Guide: Så kan du bli mer klimatsmart i vardagen


”Det ska vara hälsosamt att vistas i städer”

För att nå målet om en fossilfri stad anser svenskarna att det är allra viktigast att satsa på en ökad användning av och investeringar i förnybar energi som sol- och vindkraft. Men även ett minskat matsvinn, ökade möjligheter till hållbar konsumtion och en fossilfri kollektivtrafik rankas högt när svenskarna väljer vilka åtgärder de anser att deras stad bör fokusera på för att bli mer klimatsmart.

Sabina Andrén poängterar dessutom att all framtida stadsplanering bör ske i samsyn med hur städerna påverkar klimatet.

– Den här klimatomställningen behöver gå väldigt snabbt på grund av hur klimatutsläppen ser ut. Vi har bråttom och vi tror att städerna behöver ta ett krafttag och visa vägen för det finns lösningar i städerna, de kan visa ledarskap och att det går att ställa om, säger hon.

FN har satt upp hållbara städer och samhällen som ett av världens viktigaste hållbarhetsmål i Agenda 2030.

– Visionen ska vara hur vi vill att städerna ska se ut som livsmiljö i framtiden. Det ska vara hälsosamt att vistas i städer och på köpet får vi en minskad klimatpåverkan, säger Sabina Andrén.


LÄS OCKSÅ: Så mycket hjälper dina val klimatet – egentligen 


Vad är den viktigaste åtgärden för att få mer klimatsmarta städer?

Foto: ÅSA ASPLID

Sixten Hult, 74, pensionär, Stockholm och Katarina Eckerbom, 69, pensionär, Stockholm:

– Förbjud innerstadstrafik så man får bort bilarna från centrum. Vi var nyligen i Ljubljana och där hade de små elbussar i centrum som plockade upp gamla människor och skötte alla godstransporter. Något liknande skulle man kunna ha här.

Foto: ÅSA ASPLID

Linnéa Lindgren, 20, receptionist, Stockholm och Emelia Holmqvist, 22, växeltelefonist, Umeå:

– Sänk priserna på kollektivtrafiken så att fler människor åker kommunalt, det är inte alla ungdomar som har råd att betala 900 kronor för ett månadskort. Och inför fler och bättre linjer så det blir enklare att använda kollektivtrafiken.

Foto: ÅSA ASPLID

Gisela Bovin, 47, projektledare på reklambyrå, Stockholm:

– Jag tycker man ska sluta vara så fyrkantiga och göra mer för ett individanpassat samhälle, exempelvis ge bidrag för omställning till miljövänlig uppvärmning av bostaden oavsett i vilken del av staden man bor.

Foto: ÅSA ASPLID

Stephan Stock, 39, ekonom, Stockholm:

– Jag tycker man ska satsa mer på en hållbar trafik i form av elbussar, bygga ut tunnelbanan och anlägga fler cykelbanor.

Foto: ÅSA ASPLID

Johanna Franson, 38, arbetslös, Stockholm med hunden Alvin:

– Jag tycker man ska göra ännu mer för återvinningen och införa större återvinningsplatser centralt i staden. När man bor i lägenhet och inte har egen bil är det svårt att ta sig till ställen där man kan återvinna elektroniska saker och liknande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.