Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ni vuxna slösar bort vår framtid!”

170 länder deltog i klimatstrejker. Greta Thunberg talade i Montreal.

Otaliga strejkade för klimatet.

Men vad tycker de unga att vuxna ska göra för att rädda planeten?

Expressen frågade barn och ungdomar från hela landet.

Linna, 14.Foto: Alex Ljungdahl

Vad tycker du att de vuxna ska göra för att rädda klimatet?

Linna Gadde, 14, elev, Söderköping:
– Dels att komma till sådana här strejksituationer och visa sitt stöd, men framför allt att börja agera. Ansvaret att rädda planeten borde inte ligga på oss unga.

Nina, 8.Foto: Alex Ljungdahl

Nina Nilsson, 8, elev, Segeltorp/Stockholm:
– Sluta flyga, sluta köpa så mycket kläder i onödan.

Nina, 18.Foto: Hanna Brunlöf

Nina Ingvarsson, 18, studerar, Kungsbacka:

– Jag tänker mest att politiskt måste de sänka tågpriserna och höja flygpriserna och fokusera mer på tåg. De måste ta de unga på allvar och börja tänka ”planet over profit”.

Vidar, 5.Foto: Alex Ljungdahl

Vidar Falk, 5, förskoleelev, Eskilstuna:

– Inte slänga skräp i naturen. Det har jag skrivit alldeles själv på min skylt också.

Olga, 14.Foto: Alex Ljungdahl

Olga Sohlman Sommelius, 14, elev, Höganäs:
– Hittills är det främst barn som har engagerat sig. Nu måste den vuxna världens ledare fatta allvaret. De säger att vi är för unga, men vi kan inte göra allt ensamma. Vi måste rädda klimatet nu!

Minja, 12.Foto: Fritz Schibli

Minja Anderson, 12, studerande, Sjöbo:

– De vuxna måste ta sitt ansvar, speciellt politikerna.

Matilda, 18.Foto: Alex Ljungdahl

Matilda Jarl, 18, elev, Vaxholm:

– Ta lite initiativ nu och försök att göra något ordentligt i klimatfrågan! Det är lätt att säga att ni gör saker, men nu vill vi se handling.

Leon, 19.Foto: Hanna Brunlöf

Leon McManus, 19, lärarvikarie, Göteborg:

– Jag tycker framför allt att de ska vara med på klimatdemonstrationerna. Det blir inte tillräckligt många när det bara är vi unga. Vuxna behöver ta ansvar för sina barns framtid, de unga ska inte behöva axla den bördan själva. De måste ge upp sin goda livsstil för att unga ska ha en framtid.

Clara, 18.Foto: Alex Ljungdahl

Clara Lingonris, 18, elev, Vaxholm:

– Ni vuxna måste uppmärksamma det här mer. Berlinmuren gjorde förtrycket synligt. I klimatfrågan är det inte alltid lika lätt för oss i vår del av världen att se effekterna i exempelvis Afrika, men problemet är globalt. Lösningen kan aldrig vara att göra ingenting.

Emma, 15.Foto: Alex Ljungdahl

Emma Andersson, 15, elev, Bromma/Stockholm:
– Få medvetenheten om klimatkrisen att bli en del av folks vardag så att man aktivt jobbar på alla fronter. Alla måste involveras.

Siri, 11.Foto: Fritz Schibli

 Siri Klingborg, 11, Malmö:

 – De vuxna ska stå upp för vad de har gjort och rädda vårt klimat.

Lee, 15.Foto: Alex Ljungdahl

Lee Tingvall, 15, elev, Bromma/Stockholm:

– Det skulle vara bra om så många som möjligt tar till sig att klimatproblemen inte försvinner av sig själva. Det räcker heller inte att vi som privatpersoner försöker förändra vår egen livsstil, det måste upp på politisk nivå.

Selma, 13.Foto: Fritz Schibli

Selma Hellberg Lahnerud, studerande, 13, Malmö:

– De vuxna måste agera bättre. De verkar inte ta det här på allvar. Åka mer buss och äta mindre kött.

Louise, 14.Foto: Alex Ljungdahl

Louise Modig, 14, elev, Bromma/Stockholm:

– Jag tycker att man kan börja med att äta mer vegetariskt och välja bort kött på hemmaplan och uppmuntra sina barn att göra likadant. Sedan behöver alla se över sin plastkonsumtion och exempelvis ha med sig en återanvändningsbar flaska i stället för att hela tiden köpa nya. Vi måste även sprida kunskapen om klimatet och klimatförändringarna bättre. 

Jonatan, 15.Foto: Hanna Brunlöf

Jonatan Djurachkovitch, 15, student, Angered.    

– Jag tycker att det ligger väldigt mycket ansvar på politikerna. De behöver ta till rätt drastiska metoder och sluta att låtsas som att allt är okej. Frågan är inte om vi kan förlåta dem, utan om de kan förlåta sig själva. 

Julia, 15.Foto: Alex Ljungdahl

Julia Rosvall, 15, elev, Bromma/Stockholm:
– Som privatperson kan man göra många grejer, exempelvis flyga mindre och äta mindre kött. På politisk nivå måste man få folk att inse allvaret och sätta miljön i första rummet. 

Vendela, 14.Foto: Alex Ljungdahl

Vendela Wärn, 14, elev, Söderköping:
– Det ska inte ligga på oss barn, det är ju ändå ni som är vuxna som har försatt oss i den här situationen... Ni har chansen att göra något, men ni måste ta tag i det här nu! Dessutom är det viktigt att ni vuxna är med i strejker och visar ert stöd.

Frans, 11.Foto: Fritz Schibli

Frans Thunebro, studerande, 11, Malmö:

– Ta tag i problemen! De vuxna ska tänka på oss barn och inte bara på sig själva.

Elis, 12.Foto: Alex Ljungdahl

Elis Westerlund, 12, elev, Enköping:

– Börja tänka mer. I stället för att ta bilen av ren vana kan du fråga dig om du kan cykla i stället. Var inte så lat!

Venus, 15.Foto: Hanna Brunlöf

Venus Hosseinpour Najar, 15, studerar, Kortedala:

– Det främsta de kan göra är att rösta på partier som vill ta ansvar och göra något åt klimatkrisen. Jag tänker att politikerna ska göra det enklare att kunna välja det miljövänliga valet. Alla miljövänliga alternativ är så mycket dyrare så man måste ha en väldigt bra ekonomi för att kunna vara miljövänlig i dag. 

Matilde, 10.Foto: Alex Ljungdahl

Matilde Barat, 10, elev, Gröndal/Stockholm:
– Sluta använda plastsugrör eller sugrör överhuvudtaget. Ta med dig tygpåse till butiken. Affärerna borde sluta sälja plastpåsar. Och så borde man öppna fler secondhandbutiker.

Valda, 13.Foto: Fritz Schibli

Valda Swedenborg, 13, studerande, Malmö: 

– Åka mindre flyg och bil. Cykla mer i stället för att ta bilen. Om man måste åka flyg till sitt jobb borde man prata med sin chef så att man kan börja åka tåg. 

Lio, 13.Foto: Alex Ljungdahl

Lio Lassey, 10, elev, Örnsberg/Stockholm:

– Bli hårdare i klimatfrågor för det är inte kul om planeten förstörs och försvinner. De som har makt nu gör inte sitt bästa, de måste kämpa mer och förbjuda plast och allt som är dåligt för naturen.

Hedvig, 12.Foto: Fritz Schibli

Hedvig Jeansson Rahm, 12, studerande, Sjöbo: 

– De borde tänka på oss som ska leva i framtiden och tänka mer på klimatet än på pengar och ekonomisk tillväxt. Det går inte att göra ekonomisk tillväxt i en värld som inte finns.

Tuva, 14.Foto: Alex Ljungdahl

Tuva Hellström Bengtsson, 14, elev, Stockholm:

– Hälften av korallreven har redan försvunnit. I stället för att håna oss unga som engagerar oss borde de vuxna sluta ta bort vår framtid. Ni säger att vi slösar bort vår tid när vi är borta från skolan, men det kommer inte att gå att vänta med att agera till dess att vi är vuxna. Ni slösar bort vår framtid genom att exempelvis flyga varje år.

Sigrid, 13.Foto: Fritz Schibli

Sigrid Magnusson, 13, studerande, Malmö:

– Rösta på partier som tar miljöfrågor på allvar. Alla kan göra små skillnader som att sortera sopor, inte köpa så mycket prylar, och ta bussen. Men det är politikerna som måste påverka på riktigt.

Vera, 14.Foto: Alex Ljungdahl

Vera Sohlman Sommelius, 14, elev, Höganäs:

– De som har makten i världen måste inse att det är nu det händer. Det är vi unga som tar steget, men de borde fixa de misstag de har gjort och som vi får ta konsekvenserna av. Vi har ju inte orsakat problemen. Jag vill att mina barn och barnbarn ska kunna njuta av naturen på samma sätt som jag har fått göra.

Tilda, 15.Foto: Hanna Brunlöf

Tilda Lindström, 15, studerar, Göteborg:

– Alla som inte är politiker kan fortfarande göra mycket genom att göra sin del och ta sitt ansvar. Många som gör små skillnader gör en stor skillnad tillsammans. De får ta sitt ansvar eftersom de redan har förbrukat sina resurser under sin livstid. De måste vara beredda på att vi kommer att kräva en förändring, för det kan inte fortsätta såhär.

Vidar, 15.Foto: Alex Ljungdahl

Vidar Török, 15, elev, Bagarmossen/Stockholm:
– Det är inte bara vuxenvärldens ansvar. Vi måste alla ta hand om klimatet och ha det i åtanke när vi exempelvis köper kläder och mat. Alla behöver göra sitt bästa.

Clara, 13.Foto: Fritz Schibli

Clara Ekdahl, 13, studerande, Malmö: 

– Folk borde åka mer buss i stället för att ta bilen och flyga för att minska utsläppen.

Niky, 5.Foto: Alex Ljungdahl

Niky Nalbanti, 5, förskoleelev, Telefonplan/Stockholm:
– I stället för att slänga skräp på marken ska man kasta det i en papperskorg. Och så ska man inte slösa på vatten. Och inte ta mer mat än man orkar äta upp!

Molly, 15.Foto: Hanna Brunlöf

Molly Knight, 15, Göteborg, studerande, Göteborg:

– De måste sluta överkonsumera och ändra den livsstilen de lever nu. Politikerna måste sluta fokusera på vinst och ekonomi och stifta lagar som kan hjälpa klimatet i stället. Pengar kommer ändå inte spela någon roll om klimatet blir förstört.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.