Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naturområde skövlas – kopplas till kött i Sverige

Kvarlevorna av en död alligator efter en markbrand i Pantanal.
Foto: Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
Markbrand i Pantanal, september 2020.
Foto: Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
Brasilianskt naturkött från Norvida.

Brasilianskt nötkött i svenska livsmedelsbutiker kopplas till miljöförstöring i det biologiskt värdefulla området Pantanal i Sydamerika.

Det visar en ny rapport från Greenpeace International.

Importören Norvida kan ha köpt kött från området – men har inga planer på att sluta med det.

– Vi tror inte på bojkott, vi tror på samarbete, säger Norvidas miljöchef Calle Ramvall.

Pantanal är världens största våtmarksområde och ligger huvudsakligen i Brasilien. Området är ett av jordens allra mest artrika och sägs ha en biologisk mångfald mer unik än Amazonas.

Michael Lathuillière, Senior Research Fellow på Stockholm Environment Institute, konstaterar att området trots detta har uppmärksammats mindre än regnskogen och savannområdet Cerradon.

– Men Pantanal är utsatt för samma hot mot ekosystemet som Cerradon och Amazonas, säger han.

Pantanal är bara översvämmat under delar av året, och i fjol, efter två års torka, brann omkring 30 procent av den brasilianska delen av området. Enligt landets myndigheter orsakades huvuddelen av bränderna av människor, och i många fall misstänks ranchägare för att ha anlagt dem.

Cirka 90 procent av Pantanal har tagits i anspråk av bönder vars äganderätt till landet inte har erkänts av staten. Området utgörs av såväl ursprungsbefolkningens mark som naturreservat, skriver Greenpeace International i en granskning av nöttköttsexporten från Pantanal.

Jaguaren är överst i näringskedjan i Pantanals ekosystem.
Foto: RIGHTS MANAGED / MARY EVANS PICTURE TT NYHETSBYRÅN

Kött från utpekad gård kan ha sålts i Sverige

Greenpeace International har kartlagt 15 gårdar i Pantanal som kopplas till förra årets bränder, till miljöbrott eller till oegentligheter gällande registreringen av marken som ranchägarna brukar. 

De 15 gårdarna har under 2018 till 2019 i sin tur levererat kött till 14 olika slakterier, som ägs av de tre stora bolagen JBS, Marfrig och Minerva, enligt Greenpeace.

Dessa 14 exporterade tillsammans en halv miljon ton nötkött från den 1 januari 2020 till den 31 oktober 2020. 

Totalt 532 ton exporterades till Sverige, visar miljöorganisationens kartläggning. Huvuddelen, 381 ton, importerades av Norvida AB, som i sin tur levererar kött med varumärket Naturkött till bland andra Ica, Coop och Hemköp.

Calle Ramvall, chef för kvalitet och miljö på Norvida, säger att köttet har importerats från JBS och att det kommer från ett par av de utpekade slakterierna. 

En del av köttet kan dessutom kopplas till en gård som nämns i Greenpeaces rapport.

Norvida fortsätter importera från Pantanal

De flesta av de slakterier som Greenpeace pekar ut ligger dock i delstaten Matto Grosso, som sträcker sig in i Amazonas regnskog. 

Norvida har som policy att inte handla kött från områden där det finns regnskog, på grund av de problem med spårbarhet som finns. De har därför redan valt bort Matto Grosso.

Calle Ramvall, chef för kvalitet och miljö på Norvida.
Foto: Norvida

Istället handlar Novida från slakterier i delstaten Matto Grosso do Sul. 

Men nu rapporterar Greenpeace alltså att även vissa av dessa leverantörer bidrar till miljöproblemen – i Pantanal.

– Det är inte bra, men det är fortfarande så att systemet fångar de flesta av problemen, säger Norvidas miljöchef Calle Ramvall.

Borde ni inte ha nolltolerans?

– Vi ska ha nolltolerans. Vi har påbörjat ett projekt tillsammans med Världsnaturfonden i Brasilien där vi går igenom hur vi kan få bättre kontroll och ytterligare implementera vår policy om nolltolerans. 

Vore det enklast att lämna den brasilianska marknaden om spårbarheten inte är så bra som den borde?

– Vi tror att vi bidrar bättre till att utveckla hållbar produktion i Brasilien genom att vara där och ställa krav. Om vi ger oss av därifrån kommer köttproducenterna att hänvisas till köpare som ställer mindre krav, exempelvis Mellanöstern eller Kina. 

Att helt utesluta kött från Pantanal, på samma sätt som man tidigare gjort med varor från Amazonas, är inte aktuellt, enligt Calle Ramvall.

– Så länge köttet kommer från marker som varit i kreatursproduktion under lång tid så går det absolut att producera på ett hållbart sätt. Utmaningen är att man inte får avskoga mer mark och att man tar hänsyn till de områden som ursprungsbefolkningen har rätt till.

Michael Lathuillière på Stockholm Environment Institute tycker att svenska importörer ska fortsätta att verka i Brasilien. Men han betonar vikten av att de ställer höga krav på sina leverantörer:

– Om de som har inflytande lämnar området är risken att de som blir kvar är de som inte bryr sig så mycket, vilket kan leda till mer miljöförstöring på sikt, säger han.

Klimatförändringar förvärrar bränderna

Förra året brann omkring 40 000 kvadratkilometer – en yta större än Jämtland – i Pantanal. I en artikel i tidskriften Nature i december summerade en grupp forskare den enorma förödelsen.


Nästan alla ursprungsbefolkningens områden drabbades av bränderna.

Nationalparken Encontro das Águas, som före bränderna var hem för ett av världens största bestånd av jaguarer, förstördes.


Bränderna har också påverkat resten av Brasilien. Rök från bränderna har försämrat luftkvaliteten i storstäder som São Paulo och Rio de Janeiro, över hundra mil därifrån.


En orsak till bränderna är klimatförändringar, enligt forskarna. Fjolårets torka var den värsta på 60 år. Sedan 1980 har medeltemperaturen i området stigit med 2 grader samtidigt som luftfuktigheten minskat med 25 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.