Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Naturliga krafter styr Dorians framfart

CNN:s reporter Patrik Oppman rapporterar om orkanens framfart.
Georgiaguvernören Brian Kemp skriver på Twitter att invånare längs USA:s sydöstra kust ”potentiellt kan påverkas katastrofalt” av ovädret.Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Donald Trumps bostad i Palm Beach, Florida, riskerar att förstöras när orkanen Dorian drar fram. Foto: LYNNE SLADKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Invånare i Florida fyller sandsäckar i förberedelsen för orkanen Dorian. Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

Under tidig tisdag morgon förväntas den värsta orkanen på 20 år slå mot USA:s sydöstra kust skriver New York Times

Vindstyrkan i orkanen Dorian förväntas då nå upp till 58 meter per sekund skriver National Geographic.

Men enligt flera experter kan orkanen inte kopplas till klimatförändringarna. 

– Det är inte troligt att de stigande havsnivåerna har påverkat stormvågorna, säger Jayantha Obeysekera, ordförande vid Sea Level Solutions Center i Florida, till nyhetskanalen. 

Svensken Johan Kuylenstierna, vice ordförande för Klimatpolitiska rådet:

– Det handlar helt klart om naturliga vädersystem. Det finns cykler; vissa perioder har man många och andra perioder har man få orkaner.

Det står ännu inte klart exakt vilka städer som kommer påverkas då orkanen Dorian förväntas dra in över USA under tidig tisdag morgon. 

Dorian, som just nu rör sig mot Floridas sydöstra kust, klassas som en kategori 5-orkan och är den värsta orkanen som nått kusten sedan 1992 skriver New York Times

Enligt The Guardian räknades klass 5-orkanen Andrew – som dödade 65 personer – fram till sommaren 2005 som USA:s värsta naturkatastrofer. 

Så förbereder sig boende och företag inför Dorian

Naturliga krafter förvärrar stormen 

Varma vatten förväntas enligt CNN förvärra stormen, som just nu är en relativt liten orkan, under dagarna innan den slår mot Floridas östra kust. 

Men trots att en liknande orkan inte slagit mot landet på över 20 år varnar forskare för att koppla Dorian till klimatförändringarna.  

I stället menar man att det är naturliga krafter som ligger bakom att stormen kommer dra över Florida under 24 timmar innan den rör sig vidare skriver National Geographic.

En svängning i Atlantens vattentemperatur som tros komma i en 20- till 40-årig cykel kan vara en av anledningarna till räcka av stora orkaner som drabbade Florida under 40-talet, och därefter Andrew 1992 och nu Dorian 2019. 

”Handlar helt klart om naturliga vädersystem”

Svensken Johan Kuylenstierna är vice ordförande för Klimatpolitiska rådet och var tidigare chef för Stockholm Environment Institute.

– Det är självklart så att tropiska orkaner i framför allt Mexikanska golfen och de som ligger ute på Atlanten och kommer in över USA handlar helt klart om naturliga vädersystem. Det finns en liten tendens till en ökning och att de blir mer kraftfulla, men det är ganska svagt än så länge. Så det finns cykler; vissa perioder har man många och andra perioder har man få orkaner, förklarar Johan Kuylenstierna.

Stigande vattennivåer slår mot kusten 

Enligt ABC News förväntas stormvågorna som kommer att slå mot öarna i Bahamas bli upp till fyra och en halv meter, och många av öarna evakueras nu i förberedelse för stormen. 

Floridas vattennivå har under de senaste 26 åren höjts med några centimeter. Trots att det inte tros förvärra stormvågorna kan det komma att accelerera kusterosionen där vattnet bryter ner kusten.  

– Det är inte troligt att de stigande havsnivåerna har påverkat stormvågorna. Däremot kan orkanens påverkan accelerera kusterosionen, säger Jayantha Obeysekera, ordförande vid Sea Level Solutions Center i Florida, till National Georaphic

Världens stigande temeperaturer har ökat smältningen av världens isar. Enligt FN:s klimatpanel, IPPC, kan den globala medelhavsnivån komma att stiga en meter fram till år 2100. 

”Införskaffa nödmedel” 

Exakt hur katastrofal Dorian kommer att vara för Florida och Bahamas invånare går ännu inte att säga, då man inte vet exakt var orkanen kommer att slå. 

Enligt Washington Post ska den dock nå klimax under tisdagen. Dorian väntas sakta ner då orkanen når Floridas kust. 

https://twitter.com/DrRickKnabb/status/1167300182934818818

Orkanexperten Rick Knabb skrev under fredagen på Twitter att Dorian kan bli den värsta orkanen någonsin. 

”Vad är det som håller mig vaken? Möjligheten att en väldigt långsam orkan kommer att spendera alldeles för mycket tid över stora områden i Florida. Införskaffa nödmedel för en väldigt utdragen händelse!”, skriver han på Twitter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.