Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Näst varmaste juni som uppmätts – i världen

Juni 2020 var den näst varmaste junimånaden som någonsin uppmätts i världen, enligt SMHI. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Shutterstock
Det slogs värmerekord på flera ställen i världen i juni 2020, bland annat i Norge och i norra Sibirien. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Juni månad 2020 var den näst varmaste som någonsin uppmätts i världen.

Endast juni förra året var varmare – med bara 0,01 grader – enligt data från EU:s satellitprogram Copernicus som citeras av SMHI.

Det har tidigare rapporterats att det var den varmaste junimånaden i Sverige på över 250 år.

I Europa som helhet låg juni 2020 bara en grad under den varmaste junimånaden som någonsin uppmätts – även den år 2019.

Däremot har det rapporterats stora variationer i väder och värme under månaden.

Medan det har varit varmare än normalt i Skandinavien har man kring Medelhavet haft en månadsmedeltemperatur på normal eller under normal nivå, enligt SMHI.

Rekordvärme norr om polcirkeln

Under juni uppmättes flera extrema enskilda väderhändelser, bland annat värmerekord i Norge.

I norra Sibirien, vid en väderstation i Verchojansk, rapporterades den högsta temperaturen som någonsin uppmätts norr om polcirkeln i slutet på juni.

Då slog man det tidigare rekordet på 37,8 grader, som uppmättes i Alaska i juni 1915.

Kommer nya värmerekord

Frida Bender, lektor vid Stockholms universitets meteorologiska institution, har tidigare förklarat att fler värmerekord är att vänta, då klimatet på jorden blir allt varmare. 

– Väder varierar från år till år och vissa fenomen är återkommande, säger hon och fortsätter: 

– Men det viktiga är just att det blir ju stadigt varmare – även om man får ett kallt år någon gång och ett varmt år någon gång.

Dyster väderprognos för Sverige i juli:

”Värmen vi hade tidigare kan vi glömma”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.