Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nasas bilder avslöjar förstörelsen i Amazonas

Thunberg föreslår årliga klimatbudgetar.

Allt som glittrar är inte guld.

Genom Amazonas ringlar sig tydliga spår från guldgrävare, enligt CNN

I normala fall håller sig gångarna gömda, men på grund av solens reflektioner kan nu Nasas satelitbilder avslöja exakt var guldbrytarna rört sig. 

Troligtvis rör det sig om fristående sådana – personer som inte tillhör någon organisation eller företag som söker efter den värdefulla metallen. Enligt CNN tros det finnas tusentals som på eget initiativ gräver efter guld i området kring Madre de Dios. Inte på någon annan plats i världen tros fler gräva efter guld.

Och det här påverkar klimatet. 

Metallbrytningen orsakar en stor mängd trädfällning i regionen. Samtidigt förorenar kvicksilvret som används för att utvinna guldet vattnet. 

Genom Amazonas ringlar sig tydliga spår från guldgrävare.
Foto: NASA

Skog avverkas

Därför har guldgrävarna kommit att bli ett stort problem i Perus regnskog – eftersom mängder med skog avverkas.

När guldpriserna världen över samtidigt går upp ökar trycket på området. Läger i skogen byggs upp och tusentals människor vallfärdar till området för att delta i den moderna guldhypen.

Det leder i sin tur till att mer skog avverkas. 

Enligt en studie gjord i januari 2019 förstördes 22 930 tunnland av Perus regnskog i Amazon på grund av guldbrytarnas framfart. Det är den högsta siffran sedan 1985. Siffran var nästan lika hög 2017, vilket innebär att mer än 45 000 tunnland har förstörts på två år. 

Enligt Nasa har den motorväg som byggdes mellan Peru och Brasilien främjat guldgrävarnas verksamhet – i stället för handeln och turismen som var tanken från början.

SE MER:

Artisten berättar nu om låten hon ska framföra i SVT:s Melodifestivalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.