Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nasa: Kina och Indien gör världen grönare

Hurra! Det gröna lövverket ökar.Foto: ELISABETH MONTGOMERY

Klimathotet växer sig större – men samtidigt blir jorden allt grönare. 

Mycket av detta är tack vare Kina och Indien, visar en ny studie som Nasa gjort, skriver CNN

– Det är ett överraskande fynd, säger forskaren Chi Chen bakom studien.

Sedan millennieskiftet har den gröna vegetationen på jordens yta ökat med ungefär fem procent. Det är en yta på drygt tre miljoner kvadratkilometer – vilket motsvarar ungefär hela Amazonas. Det visar en stor studie som Nasa gjort och som publicerats i tidsskriften Nature Sustainability

Och vilka som stod för ökningen gjorde forskarna rejält förvånade: Kina och Indien står för en tredjedel av den ökade vegetationen.

– Kina och Indien står för en tredjedel av den gröna ökningen, men står bara för 9 procent av planetens jordareal som omfattas av vegetation – det är ett överraskande fynd, med tanke på att den allmänna uppfattningen av markförstöring hos länder som hotas av överpopulation, säger Chi Chen, huvudförfattaren bakom studien och forskare vid Boston University. 

Ökningen i länderna beror enligt forskarna på att man implementerat enorma trädplanteringsprojekt samtidigt som jordbruket har expanderat. 

Ny data förklarar ökningen 

Tidigare har man trott att ökningen av den gröna vegetationen berodde på ökad koldioxid i atmosfären, men med hjälp av den nya datan från Nasas satelliter som tagit bilder på jordens yta mellan 2000-2017, har den bilden modifierats. 

– När ökningen av den gröna vegetationen först observerades trodde vi att det var på grund av att det varmare, blötare klimatet och fertiliseringen från den ökade koldioxiden i atmosfären ledde till ökad grön vegetation i de norra skogarna, exempelvis, säger Rama Nemani, en av forskarna bakom studien enligt CNN. 

– Nu, med MODIS-datan som gör att vi förstår fenomenet redan i väldigt liten skala, ser vi att människan faktiskt också bidrar, säger Nemani och förklarar vidare:

– Detta kommer att hjälpa forskare att göra bättre prognoser om olika ekosystems beteenden, vilket i sin tur kommer att hjälpa länder att ta bättre beslut om hur och när man ska agera. 

Täcker inte upp för klimathotet

Samtidigt är forskarna noga med att betona att ökningen inte neutraliserar problemen som klimatförändringarna orsakar på andra platser. 

– Ökningen av grön vegetation, som framför allt uppkommit i de nordliga tempererade och höga  breddgraderna kompenserar inte för skadan från förlusten av lövverk i de tropiska grönområdena, sammanfattar författarna i studien och tog upp en lång rad platser där vegetationen utarmas i ett oroväckande tempo. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.