Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Närodlade snittblommor ger större klimatpåverkan

Närodlade snittblommor ger större klimatpåverkan
Annamaria Ternow är florist i Stockholm.
Foto: Matilda Nyberg
Snittblommor är trendigt.
Foto: ANNA SKOOG

Bloggare och influencers har gjort snittblommor till en statusmarkör. Och försäljningen ökar.

Ofta efterfrågas närodlat av kunder som tänker på klimatet, men när det gäller blommor är det snarare tvärtom. 

– Växthusen i Nederländerna kräver oerhörda mängder energi. Långt mer än vad som behövs för att flyga blommor från Kenya till Sverige, säger Hewan Temesghen på Fairtrade Sverige. 

Trenden är tydlig. Samtliga kunder som besöker Annamaria Ternows blomsterbutik i Aspudden i Stockholm den här eftermiddagen köper snittblommor. 

– Folk vill lägga pengar på en schyst bukett, säger hon. 

Men allt fler efterfrågar också schysta förutsättningar för klimatet när man köper blommor. 

– I vintras var det många kunder som ville ha svenska tulpaner. Det var helt klart populärast. Holländska tulpanerna är kraftigare, de svenska är tanigare, men det bryr sig inte kunderna om. Man vill ha svenskt, säger Annamaria Ternow. 

Men de allra flesta snittblommorna som säljs i Sverige är importerade. Det svenska vädret gör det svårt att ha någon längre säsong för populära sorter som rosor och Hortensia. 

Snittblommor.
Foto: Matilda Nyberg

Istället köps snittblommor in från Europas största blomsterland - Nederländerna. Och trots att det kan verka som ett bättre alternativ än andra länder med stor blomsterproduktion som Etiopien och Tanzania, är det sämre. 

– Den största klimatboven när det handlar om snittblommor, framför allt rosor som det säljs mycket av, handlar om uppvärmning. Växthusen i Nederländerna kräver oerhörda mängder energi. Långt mer än vad som behövs för att flyga blommor från Kenya till Sverige, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige. 

Klimatpåverkan blir större

En ny rapport från Schweiziska Treeze som kom 2018 visar att utsläppen från rosindustrin i Kenya är 5,5 gånger mindre än samma industri i Nederländerna. 

Och det är uppvärmningen av de stora växthusen som bidrar till skillnaden. Enligt Treezes rapport kommer värmen från främst naturgas och kolkraftverk. 

Rosor från Kenya har mindre klimatpåverkan än de från Nederländerna enligt en studie.
Foto: Matilda Nyberg

Hewan Temesghen på Fairtrade säger att det finns fler fördelar än mindre klimatpåverkan med att köpa blommor från bland annat Kenya. 

Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.
Foto: Linus Hallgren / Pressbild

– Min klimatpåverkan blir mindre om jag väljer till exempel rosor från varmare länder där produktionen inte är lika onaturlig. Länder som Etiopien, Tanzania eller Kenya, säger hon. 

Hon fortsätter. 

– Med Fairtrade-märkta rosor stöder du dessutom ekonomin i länder där fattigdomen är utbredd. Framför allt för den majoriteten kvinnor som jobbar med blomsterproduktionen. 

Snittblommor eller torkade blommor?

Floristen Annamaria Tensow säger att det finns trender inom blombranschen som är betydligt bättre för klimatet än snittblommor. 

– Torkade blommor är en jättetrend. Det började med pampasgräs förra året och sen har det exploderat fullständigt. Det är jättebra, de behöver inte stå i vatten och de håller för alltid. 

– Jag har en del torkat här i butiken också, det är fint att ha för sig självt men också snyggt att ha i en bukett med färska blommor, säger hon. 

Torkade blommor i Annamarias butik.
Foto: Matilda Nyberg

Förutom att sälja torkade blommor och försöka välja svenskt när det kommer till krukväxter, har inte Annamaria valt bort producenter eller inköpsländer med hänsyn till klimatet. 

Men hon säger att det kan bli aktuellt i framtiden. 

Och en klassisk detalj har hon plockat bort från buketterna, med tanke på just klimatpåverkan. 

– Jag använder inte cellofan, det är ju bara plast som man slänger sen. Jag har silkespapper runt blommorna i stället. Det är inte lika illa som plast, säger Annamaria Tensow.  

Klimatsmarta val i blomsterbutiken

• Välj bort cellofan och be att få buketten inslagen i papper, som är lättare att återvinna. 

• Rosor odlade i ”naturligt varma” länder har mindre påverkan på klimatet än sådana odlade i länder där man behöver värma upp växthusen. Detta trots att det är långa transportsträckor från till exempel Kenya. 

• Köp torkade blommor i stället för snittblommor. Torkade blommor kan både blanda upp en bukett med färska blommor och stå helt för sig själva. 

Brukar du köpa snittblommor?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.