Sverige har skrivit under Parisavtalet. Det innebär att landet förbinder sig att minska utsläppen av växthusgaser, som oftast består av förbränning av fossila bränslen, som kol.
Den globala uppvärmningen ska begränsas till max två grader, men helst hållas under 1,5 grad.
Men enligt en studie publicerad i tidsskriften Nature framgår att ett av de största hoten mot att målen kommer kunna hållas är infrastrukturen. Enligt studien väntas kraftverk, industrier och transportfordon bidra till mer koldioxidutsläpp än vad som ryms inom ramen för en uppvärmning på just 1,5 grad, skriver DN.
Men samtidigt som Sveriges regering även satt som ambition att bli världens första fossilfria land så läggs många statliga miljoner på affärer inom kolutvinning och statliga miljarder lånas ut till verksamheter som vill utvidga fossilutvinningen.
Kolgruvor i Sydafrika
Enligt DN:s kartläggning gav myndigheten Exportkreditnämnden, EKN, förra året garantier för 347 miljoner kronor till svenska företag för affärer inom kolutvinning. Majoriteten gick till Volvo för försäljning av utrustning till kolgruvor i Sydafrika.
Och det statliga bolaget Svensk Exportkredit AB lånade ut 21,8 miljarder kronor till affärer inom fossilutvidgande verksamhet, som utvinning av fossila resurser eller utvidgning av infrastruktur för fossilkraft, skriver tidningen.
Får kritik
Naturskyddsföreningen kritiserar myndigheten för att exportkrediterna bidrar till inlåsning i fossila verksamheter, någonting som Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, håller med om.
– Det här är ett tydligt styrmedel som staten kan och bör rikta till hållbara investeringar. Det är ju ingen mänsklig rättighet att få den här krediten utan staten beviljar de verksamheter man vill stödja, säger han till DN.
EKN:s hållbarhetschef Karin Wessman säger att EKN följer OECD:s riktlinjer och har även egna skärpta regler som begränsar krediter till kolkraft. Men det finns flera undantag, utvinning av kol som ska användas till kolkraft omfattas exempelvis inte, skriver DN.
– Om vi ska gå vår egen väg jämfört med de andra exportkreditinstituten inom OECD så måste det vara ett politiskt beslut, säger hon.
Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) är ansvarig för Exportkreditnämnden. Hon säger att Socialdemokraterna inte har tagit ställning till om krediter till utvinning av fossila bränslen ska upphöra.