Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fiaskot: Utsläppen från trafiken minskar minimalt

Elbilen har blivit ett förstahandsval, säger Toivo Sjörén, opinionschef vid Sifo.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förra året dominerades av klimatstrejker – och politiska utfästelser om miljön. Men koldioxidutsläppen från vägarna minskade enbart med två procent under förra året – långt ifrån den minskning på åtta procent per år som krävs för att klara klimatmålen.

Den svenska vägtrafiken förblev i princip oförändrad under förra året. Koldioxidutsläppen från vägarna minskade enbart med två procent 2019, jämfört med året före. Det visar preliminär statistik från Trafikverket. För att Sverige ska nå klimatmålen till år 2030 krävs att utsläppen från vägtrafiken minskar med åtta procent per år – långt ifrån den nu uppmätta nivån på två procents minskning. 

Koldioxidutsläppen från de nya bilar som drivs av bensin och diesel är högre än på flera år.
– Utsläppen från nya fossildrivna bilar ökar när de borde minska och det är en bekymmersam utveckling. Det finns en trend i samhället att bilarna blir större och tyngre och det får genomslag på det sätt man kan se i statistiken, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Samtidigt fördubblades antalet eldrivna personbilar under fjolåret och andelen biodrivmedel ökade från 22 till 23 procent, vilket är anledningen till att utsläppen ändå minskar något.

Trots de dystra utsläppssiffrorna anser Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket, att utvecklingen kan ses som ett steg i rätt riktning. 

– Det är glädjande att bilarna blev effektivare och att andelen biodrivmedel ökade. Men kanske framför allt att vägtrafiken inte ökade under förra året. Då blir det lättare att öka tempot och nå målen, säger han i en kommentar.

TV: Vad är klimat egentligen?

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.