MSB: Sverige måste rusta för extremväder

Så ser det ut i Gävle dagen efter översvämningarna.
Drönarbild över södra kolonin vid Hemsta i Gävle
Foto: OLLE SPORRONG
Bild tagen i Gävle under onsdagen.
Foto: OLLE SPORRONG EXP

Skyfall som det i Gävletrakten kan inträffa var som helst i landet – och Sverige måste rusta sig, enligt MSB. 

Med klimatförändringarna ökar risken.

– Extremvädren kommer att bli vanligare i framtiden, säger Barbro Näslund-Landenmark, naturolycksexpert vid MSB.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tar fram hot- och riskkartor över Sverige och identifierar områden där risken för översvämning är störst. Tanken är att samhället ska jobba extra mycket med förebyggande arbete där.

Gävleområdet, som drabbades av ett skyfall med två månaders regn på bara några timmar och stora översvämningar till följd, har inte funnits med på de kartorna.

– Skyfallen är svårberäkneliga och svårprognosticerade att alla måste vara förberedda på att de kan inträffa överallt, förr eller senare. Beredskapen måste öka, säger Barbro Näslund-Landenmark, naturolycksexpert på MSB:s avdelning för räddningstjänst och olycksförebyggande.

”Blev tagna på sängen” 

Var man bygger är en viktig del av förebyggandet av översvämningar – och samhällsplaneringen kommer att bli viktigare i och med klimatförändringarna, enligt Näslund-Landenmark.

– Vattnet söker sig ju alltid till de låglänta områdena i terrängen. Där har vi byggt väldigt mycket bostäder och har många verksamheter i dagens samhälle. Det är inte så klokt. Vi behöver ändra på den bilden, inte förtäta i de områdena vilket många kommuner gör. 

MSB har tagit fram en lista över 25 områden i Sverige där det finns en betydande översvämningsrisk.
Foto: Skärmdump / MSB
MSB har tagit fram en lista över 25 områden i Sverige där det finns en betydande översvämningsrisk.
Foto: Skärmdump / MSB

Gör kommunerna tillräckligt?

– Man är medvetna om problemen, men man gör inte tillräckligt. Man börjar så smått förändra situationen, men å andra sidan förtätar man också, säger Barbro Näslund-Landenmark.

Om översvämningsdrabbade Gävle gjort tillräckligt förberedande arbete är för tidigt att säga – men att bygga bort alla kriser är omöjligt, enligt experten. 

– Prognoserna som Gävleborg fick dagen innan – det var dubbelt så mycket regn som kom. De räknade med ett helt annat scenario och blev tagna på sängen, säger Barbro Näslund-Landenmark.

Ingegärd, 80, vaknade med 1,5 meter vatten i huset

Ingegärd och maken fick hjälp av barn och barnbarn när källaren svämmade över efter kraftigt skyfall på onsdagen.
Gävlebon Nina filmade vattenskotern på bilvägen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.