Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-ministerns sparande: Oljebolag och kärnkraft

Åsa Lindhagen har innehav i fonder som investerar i oljabolag och kärnkraft, rapporterar Di.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) äger fonder som investerar i kärnkraft, flygplatser och oljeprospektering i Stilla havet, rapporterar Dagens industri, Di

”Åsa har generellt sparat i fonder med hållbarhetsprofil och låg koldioxidrisk. Det finns dock några fondinnehav hon kommer att flytta”, skriver Lindhagens pressavdelning i ett sms till Di. 

I början av februari efterträdde Åsa Lindhagen, som kandiderat till språkrörsposten, språkröret Per Bolunds uppdrag som finansmarknadsminister. 

Hon berättade att målsättningen var att driva finansmarknaden att ställa om till ett hållbart samhälle. 

– Finansmarknaden har en viktig roll att spela när det gäller utvecklingen mot ett hållbart samhälle och det arbetet vill jag fortsätta att driva framåt, sa Åsa Lindhagen när hennes nya ministeruppdrag blev känt. 

Har fonder som investerar i olja och pipelines

Dock har hennes egen fondportfölj en delvis annan inriktning än hållbarhet, avslöjar Di

Hon har lagt pengar och pensionsinvesteringar på fonder som investerar i oljebolag och bolag som transporterar olja i pipelines, rapporterar Di, som granskat redovisningen av ministerns ekonomiska innehav. 

Det handlar bland annat om tjänstepensionspengar som Åsa Lindhagen har placerat i AMF-fonder som investerat i ett franskt oljebolag som heter Total SE, det kanadensiska pipelinebolaget Enbridge och den indiska raffinaderijätten Reliance Industries, rapporterar Di. 

Andra innehav i gruvor och flygplatser

Totalt uppgår Lindhagen innehav i fonderna till 235 000 kronor, rapporterar Di. 

Sveriges största koldioxidutsläppare SSAB och norska oljegiganten Equinor hör till andra klimatnegativa bolag som finns i fonder som Åsa Lindhagen investerat i. 

Åsa Lindhagen har även innehav i fonder från Länsförsäkringar som äger innehav i gruv- och oljebolag i Australien och flygplatser i Frankrike. Det finns även innehav i Uniper, som har ägarandelar i svensk kärnkraft, rapporterar Di

”Åsa har generellt sparat i fonder med hållbarhetsprofil och låg koldioxidrisk. Det finns dock några fondinnehav hon kommer att flytta. Hon kommer regelbundet se över sitt sparande”, skriver ministerns pressavdelning i ett sms till Di.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.