Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas Thunbergs starka ord i Kanada: ”Ni är hoppet”

Se Greta Thunbergs tal i Edmonton i Kanada. Demonstranterna utbrast: ”Välkommen Greta!”
Greta Thunberg talade i Edmonton i Kanada.Foto: DAVE CHIDLEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Gruppen United We Roll har kallat till motdemonstration på Facebook.
Greta Thunberg strejkar på fredagen i Alberta, Kanada. Foto: BOB PEARSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Eriksson

EDMONTON. Greta Thunberg har tagits emot som en klimathjälte under resan genom Nordamerika.

Men i oljeprovinsen Alberta hamnar hon i fiendeland.

Under fredagens klimatstrejk är motdemonstranter på plats med budskapet att de ”älskar kanadensisk olja och gas”.

– How dare you, skriker de i megafoner och vänder den svenska klimataktivistens ord mot henne själv.

Vid 21.30 svensk tid gör sig Greta Thunberg redo att tala.

– Det är otroligt att se så många unga människor och ledare för ursprungsbefolkningen här i dag. Ni är hoppet. Tack så mycket för det, fortsätter hon, och möts av publikens jubel.

Hon fortsätter:

– För ett år sedan var vi bara en handfull skolungdomar. I dag är vi 7,5 miljoner över hela världen. Om det är möjligt, föreställ er vad vi kan göra tillsammans om verkligen vill. Inget är omöjligt om tillräckligt många står upp tillsammans.

Greta Thunberg dar upp att FN:s klimatpanel förra året angav hur mycket växthusgaser världen kan släppa ut om vi ska ha en chans på 67 procent att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader jämfört med förindustriell nivå.

Greta Thunberg: Sverige och Kanada måste gå före

Med nuvarande den utsläppsnivån är världens ”koldioxidbudget” slut om mindre än åtta och ett halvt år. 

– Den budgeten ger oss en 67-procentig chans att hålla oss under 1,5 graders global uppvärmning och undvika risken att utlösa flera oåterkalleliga kedjereaktioner bortom mänsklig kontroll som skulle leda till ett enormt lidande för oräkneliga människor.

Greta Thunberg menar att klimatomställningen måste ske på ett globalt rättvist sätt, vilket enligt henne innebär att utvecklade länder som Sverige och Kanada måste ner till nollutsläpp mycket snabbare än andra.

Sist i talet säger Greta Thunberg:

– Om folk verkligen var medvetna om detta skulle de inte behöva fråga oss varför vi fortsätter att strejka för klimatet och gå ut på gatorna. Om de verkligen kände till de fulla konsekvenserna för klimatet och den ekologiska nödsituationen skulle de sluta upp med oss på gatorna.

Greta Thunberg talade inför folksamlingen i Alberta.Foto: Johan Eriksson

Tal från ursprungsbefolkningen

Vid 20.30-tiden var demonstrationståget framme vid parlamentsbyggnaden i Edmonton. Expressens utsända uppskattar antalet demonstranter till flera tusen.

”GRETA, GRETA, GRETA”, ropade massorna. 

En stor folkmassa har samlats utanför parlamentsbyggnaden i Edmonton.Foto: Johan Eriksson

Under stort jubel presenterades Greta Thunberg, och dök upp på parlamentsbyggnadens trappa. 

Flera talare tog upp ursprungsbefolkningens rättigheter, och hur mycket klimatförändringarna påverkat dem, som att de inte kan jaga som förr eller dricka vattnet från vattendragen som förr.

Många är kritiska mot oljeindustrin, och mot provinsregeringen, som anklagas för att gå ”big oils” ärenden.

Greta Thunberg på klimatstrejken i Edmonton.Foto: Johan Eriksson

Demonstranterna sjöng sånger från kanadensiska ursprungsbefolkningen. ”Välkommen till Edmonton, Greta!”, skrek folk mellan sångerna.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1185262831115100165

Strax före 19.30 svensk tid började demonstrationståget röra sig. Först i tåget gick grupper från den kanadensiska urbefolkningen.

Motdemonstranterna gick före tåget och ropade oljepositiva budskap och provokationer som ”how dare you” i megafoner, och möttes av ilskna reaktioner från klimatdemonstranterna.

”Ingen politisk inblandning från utlänningar”, hördes motdemonstranterna ropa.

En motdemonstrant bär en T-shirt med texten ”Jag älskar kanadensisk olja och gas”. Han heter Cort Gallups och är från Kitchenuhmaykoosib Inninuwug, KI, i norra Alberta.

– Jag älskar mitt land väldigt mycket och jag är trött på att se folk som attackerar det. De skjuter sig själva i foten och jag vill representera de tusentals i ursprungsbefolkningen som förlitar sig på den kanadensiska oljan.

Oroar du dig för klimatförändringar?

– Ja det är klart, alla gör det. Vi måste kolla på det, men kanadensisk olja och bensin är den mest miljövänligt producerade oljan och gasen i världen. Det är etiskt producerat, ingen dör i Venezuela eller Saudiarabien, och samtidigt bidrar den till hela landet. 

Grupper från Kanadas urbefolkning går först i tåget.Foto: Johan Eriksson
Motdemonstranter finns på plats vid klimatdemonstrationen i Alberta.Foto: Johan Eriksson

Bland deltagarna i klimatstrejken finns Mallory Prusko och Georgia Beaudry, båda 15 år.

– Jag tycker att det är viktigt att att vi står upp för vad vi tror på. Som ungdomar kan vi inte rösta, så det här är vårt enda sätt att uttrycka vad vi tycker, säger Mallory Prusko.

Vad är ert budskap till makthavarna?

– Ni borde lyssna på unga människor, för vi är världens framtid.

Georgia Beaudry säger att Greta Thunberg har inspirerat henne att gå ut på gatorna.

– Det visar hur stark en människa kan vara att hon startade sin ensamstrejk 2018 och nu har hon miljoner som stöder henne, säger Georgia Beaudry.

Mallory Prusko Och Georgia BeaudryFoto: Johan Eriksson

Centrum för Kanadas oljeindustri

Greta Thunberg har rest runt i Nordamerika sedan slutet av augusti, då hon gick i land i New York efter den två veckor långa seglatsen över Atlanten – och mest överallt har hon mötts av jublande åskådarmassor och ungdomar som stöttar henne.

I Alberta tas budskapet om att ”lyssna på vetenskapen” inte mot lika väl.

Greta Thunberg har förstås råkat ut för kritiker tidigare, men nu befinner hon sig mitt i centrum för den kanadensiska oljeindustrin (till och med NHL-laget i Edmonton heter ju Oilers). Runt 140 000 personer jobbar med olja och gas här – över sex procent av arbetsmarknaden.

Råoljereserven som ligger norr och öster om Edmonton är världens tredje största, efter Saudiarabiens och Venezuelas, och Alberta har länge varit den provins i Kanada med högst genomsnittsinkomster, tack vare de högavlönade jobben inom oljebranschen. Men under de senaste fem åren har tiotusentals personer blivit av med jobben på grund av pressade oljepriser, och man kämpar nu för att komma tillbaka på tidigare nivåer.

Så många här vill hellre tänka på försörjningsmöjligheterna som oljan kan ge, snarare än att lyssna på en svensk 16-åring som pratar om koldioxidutsläpp.

Hundratals är på plats för att strejka. Foto: Johan Eriksson

Stöder byggande av oljepipeline

Gruppen United We Roll samlades under fredagsmorgonen i staden Red Deer söder om Edmonton för att köra lastbilar i konvoj upp till Edmonton i protest – mot klimatprotesterna.

”Jag ber alla med kopplingar till olje- och gasindustrin att komma ut samlade för att visa Greta att vi inte behöver att hon skriker på oss”, skriver gruppen på Facebook. 

United We Roll uppmärksammades tidigare i år i Kanada när man körde sina lastbilar tvärs över Kanada, till parlamentet i Ottawa, som stöd för byggande av en oljepipeline.

– Vi är stolta över vår olje- och gasindustri, vi är stolta över våra rena tillgångar, vi är stolta över de hårt arbetande kanadensarna. Det handlar om stolthet, faktiskt. Vi tar chansen att visa att vi hyllar Kanadas resurser, säger Haley Wile, en av organisatörerna bakom United We Rolls motdemonstration, till Edmonton Journal.

Men som kanadensare också tillhör de artigaste folk man kan stöta på, har motdemonstranterna förbud mot elakheter direkt mot Greta:

– Det är helt oacceptabelt, och hot är kriminellt. Vi har ingen plats för sånt, säger Joel Mullan, en annan av männen bakom United We Roll till Global News.

https://www.facebook.com/UnitedWeRollForCanada/posts/442602793057135
Studenterna Mallory Prusko och Georgia Beaudry är på plats för att delta i klimatstrejken i Edmonton tillsammans med Greta Thunberg: ”Greta Thunberg har inspirerat mig”