Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högre temperatuter ger starkare monsuner

Monsunerna kommer bara att växa sig starkare ju varmare planeten blir.
Foto: NARENDRA SHRESTHA / EPA / TT

Ju varmare planeten blir desto mer kaos kommer sommarmonsunen i Indien att ställa till med.

En ny studie visar att påverkan sannolikt är större än forskarna tidigare trott.

För varje grad den globala temperaturen stiger kommer monsunregnen i Indien tillta med fem procent. En ny studie visar hur sommarens monsuner kan bli både mer intensiva och mer oberäkneliga, skriver the Independent

Det betyder att miljoner och åter miljoner löper större risk att drabbas av katastrofala översvämningar – och risk för missväxt.  

– Den globala uppvärmningen gör att nederbörden i monsunerna ökar mer än vi tidigare trott, säger Anja Katzenberger, huvudförfattare till studien, till AFP. 

Hon får medhåll av medförfattaren Anders Levermann, professor vid Potsdam Institute for Climate Impacts Research.

– Det kommer att bli mer kaotiskt, för varje år som går blir det mindre förutsägbart eftersom skillnaderna från år till år kommer att bli större.

Över 30 klimatmodeller

I studien har man använt sig av 31 klimatmodeller och fyra olika klimatscenarier, för att se hur monsunregnen kan påverkas. Scenarierna har en spännvidd från att målet från Parisavtalet – en uppvärmning med marginal under 2 grader över förindustriell nivå – till ett scenario där man inte lyckats göra något av värde i att bekämpa klimatutsläppen.

Resultatet är att man, i modellen där uppvärmningen begränsas till två grader, mot slutet av seklet kan se en ökad nederbörd på i genomsnitt nära 10 %, jämfört med perioden 1985-2015. I modellen där ingenting görs för att hantera klimatutsläppen skulle nederbörden öka med hela 24 %.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.