För varje grad den globala temperaturen stiger kommer monsunregnen i Indien tillta med fem procent. En ny studie visar hur sommarens monsuner kan bli både mer intensiva och mer oberäkneliga, skriver the Independent.
Det betyder att miljoner och åter miljoner löper större risk att drabbas av katastrofala översvämningar – och risk för missväxt.
– Den globala uppvärmningen gör att nederbörden i monsunerna ökar mer än vi tidigare trott, säger Anja Katzenberger, huvudförfattare till studien, till AFP.
Hon får medhåll av medförfattaren Anders Levermann, professor vid Potsdam Institute for Climate Impacts Research.
– Det kommer att bli mer kaotiskt, för varje år som går blir det mindre förutsägbart eftersom skillnaderna från år till år kommer att bli större.
Över 30 klimatmodeller
I studien har man använt sig av 31 klimatmodeller och fyra olika klimatscenarier, för att se hur monsunregnen kan påverkas. Scenarierna har en spännvidd från att målet från Parisavtalet – en uppvärmning med marginal under 2 grader över förindustriell nivå – till ett scenario där man inte lyckats göra något av värde i att bekämpa klimatutsläppen.
Resultatet är att man, i modellen där uppvärmningen begränsas till två grader, mot slutet av seklet kan se en ökad nederbörd på i genomsnitt nära 10 %, jämfört med perioden 1985-2015. I modellen där ingenting görs för att hantera klimatutsläppen skulle nederbörden öka med hela 24 %.