Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen köper luftrenare till hushållen vid branden

Sopbranden i Kagghamra har pågått sen före jul.
Foto: ALEXANDER MAHMOUD / DN TT NYHETSBYRÅN

Sopbranden i Kagghamra, Botkyrka har rasat sen före jul.

Branden är mycket svårsläckt och det ryker konstant från soptippen.

Nu köper kommunen in luftrenare till de hushåll som ligger närmast.

– Det finns ingen tid att avvakta, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Kommunen har sedan tidigare låtit internationella expertteam göra luftmätningar för att avgöra farligheten av luften i närområdet.

Mätningarna har analyserats och Tom Bellander, professor i miljömedicin, har presenterat de preliminära resultaten för kommunens krisledningsnämnd, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Bellander utlyser ytterligare försiktighetsåtgärder.

– De som bor inom en radie av tre kilometer från branden och upplever besvär även inomhus kan överväga att använda luftrenare som uppfyller högt ställda krav, säger han i pressmeddelandet.

Köper in luftrenare till alla i området

Kommunens krisledningsnämnd har efter att ha tagit del av resultaten beslutat att köpa in luftrenare till alla hushåll som ligger inom den rekommenderade gränsen från sopbranden.

– Vi följer experternas råd, och det finns ingen tid att avvakta. Nu har vi fått en rekommendation och då ska vi se till att alla kan följa den, beslutet ska verkställas omgående, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

De lovar också att ersätta kostnader för de hushåll som på eget initiativ köpt luftrenare sen branden började. Även det beslutet avser de hushåll som ligger inom en radie av tre kilometer från branden.

Så försöker de släcka branden

På grund av sopbrandens natur går det inte att släcka den med vatten, eftersom man inte vill förorena naturen. I stället har Södertörns brandförsvar beslutat att täcka sophögen med sand.

– Vi kommer att täcka högen med sand, och vi har förberett oss på en insats som kommer att pågå i åtta veckor, har Max Ekberg på Södertörns brandförsvarsförbund tidigare sagt. 

Räddningschefen om brandröken i Botkyrka: ”Inte ett akut läge”

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.