Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: Klimatstrejk kan passa utbildningen

Utbildningsministern: ”Underbart att de engagerar sig”
Utbildningsminister Anna Ekström (S).Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klimat och demokrati är viktiga ämnen i undervisningen och dagens manifestationer kan användas som en skoluppgift. 

Det säger utbildningsminister Anna Ekström i Expressen TV.

– Nu vill jag inte säga att det är skolans förtjänst men jag känner en otrolig stolthet över Sverige och vår svenska skola när jag ser med vilken värdighet Greta Thunberg rör sig över världen, säger hon.

Utbildningsministern Anna Ekström gästade på fredagen Expressen TV för att kommentera dagens globala klimatstrejk. Endast i Stockholm förväntar sig organisatörerna i rörelsen Fridays For Future 10 000-15 000 deltagare. 

– Till att börja med så tycker jag att är helt underbart att ungdomar engagerar sig för klimatet, det behövs verkligen. Jag tycker det är jättebra med manifestationer och stöder dem helhjärtat, säger Anna Ekström.

Hon säger att politiska partier i regeringen, Miljöpartiet och Socialdemokraterna, kommer att delta i demonstrationerna. 

– Men som utbildningsminister måste jag också påminna om att man ska gå i skolan om lärarna och rektorn säger att man ska det. Och gör man inte det kan det förstås få konsekvenser, det behöver ungdomarna känna till, säger Anna Ekström. 

Klimatdemonstrationerna som skoluppgift

Hon säger att en manifestation som denna kan passa bra in i undervisningen då man i flera ämnen i skolan ska lära sig om klimat och demokrati. Och att läraren kan ta tillfället i akt och göra en skoluppgift av klimatstrejkerna. 

– Om läraren bedömer att det här fungerar bra i undervisningen och att man kan göra en skoluppgift inom ramen för det är allt frid och fröjd. Och jag vill verkligen lita på lärarna och rektorerna, säger Anna Ekström.

Anna Ekström (S):

Men elever som ska vara i skolan och väljer att inte vara på plats kan drabbas av konsekvenser. Anna Ekström säger att det dels kan handla om att ta igen det man har missat och om det sker i ett längre perspektiv kan vara så att eleven förlorar sitt studiebidrag. 

– Det är något som kan vara väldigt kännbart för en elev.

Anna Ekström hänvisar till den svenska lagstiftningen och anser att det är rätt konsekvenser om lärarna och rektorerna anser det. Hon förklarar att det är upp till dem att bestämma om det är möjligt kan skapa en individuell plan för eleven. 

Hon är också övertygad om att vi kommer att få se många lärare och rektorer på plats på manifestationerna under dagen. 

– Återigen, jag har stort förtroende för våra lärare och rektorer. Hur det här ska hanteras i det enskilda fallet, det ska dem bestämma. 

”Rörelsen är fantastisk”

Utbildningsministern lyfter dock upp ungdomarnas engagemang och klimatrörelsen som en positiv kraft.

– Uppslutningen som det här klimatinitiativet och klimatmarschen visar att man ska lyssna på klimatforskningen och ta forskningen på stort allvar får mitt utbildningsministerhjärta att klappa väldigt väldigt snabbt. Jag tycker den här rörelsen är fantastisk, säger Anna Ekström.

Greta – en stolthet för svenska skolan

På frågan om hur utbildningsministern ser på Greta Thunberg, som har startat rörelsen Fridays for future, svarar hon:

– Jag fylls av beundran, hon är helt fantastisk. Och jag tycker att hon är en fantastisk bild av vår svenska skola. Här har vi en flicka som är långt ifrån myndig och som tar otroligt modiga ställningstaganden, som klarar av att på engelska, inte bara hålla ett anförande, utan läxa upp världsledare i FN. Det är också ett resultat av vår svenska skola, säger Anna Ekström.

Hon berättar att vi är vana att höra negativa saker om skolan, bland annat sjunkande kunskapsresultat och bristande studiero, och att det är något som tas på allvar. Men att svenska skolan också kan bidra till att en flicka kan slå en hel värld med häpnad.

– Nu vill jag inte säga att det är skolans förtjänst men jag känner en otrolig stolthet över Sverige och vår svenska skola när jag ser med vilken värdighet Greta Thunberg rör sig  över världen.

Frånvaroappen skapar mejlkaos

När Fridays for future inför den förra fredagen lanserade en frånvarotjänst där elever och föräldrar som anmäler frånvaro i den även skickar ett mejl till klimat- och miljöminister Isabella Lövin och utbildningsminister Anna Ekström svarar hon att det nu är omöjligt att hålla koll på sina mejl.

– Men det är ett väldigt litet offer för en väldigt viktig fråga. Sverige har som ambition att vi ska vara det första fossilfria välfärdslandet och det kommer krävas att vi gör stora insatser för att ta klimathotet på allvar. Att vi säkrar att vår industri ställer om och att våra ungdomar får en utbildning som gör att dem framöver som vuxna kan bidra och se till att vi kan nå detta. 

Det här är elever som verkligen gör någonting de tror på, men kan missa sin utbildning. Hur påverkar det situationen? 

– Det viktigaste verktyget vi har för att avvärja klimathotet är utbildning. Det är en hög grad av kunskap som man faktiskt kan bidra till lösningar och få medvetenheten om att det här är något som man ska ta på stort allvar. Jag vet att låter lite tjatigt men jag har så stort förtroende för lärare och rektorer. Det finns ingen bättre än dem som kan bedöma de här situationerna, och vill de ha mer stöd av mig så kommer jag att få höra det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.