Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljöpåverkad fisk kan öka risken för diabetes

Peter Wiwen-Nilsson: ”Östersjön är ett av världens mest förorenade hav”
Lin Shi, doktor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers universitet, har undersökt sambandet mellan fet fisk och diabetes. Foto: Johan Bodell/pressbild / Pressbild
Miljögifter slår ut effekterna som fet fisk kan ge personer med typ 2-diabetes. Foto: PERNILLA WÄSTBERG
Flera svenska vatten innehåller höga halter miljögifter. Foto: LASSE SVENSSON
Avfallsutsläpp, hormonrubbande färg och skräp är några av faktorerna som leder till ökade miljögifter i haven. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Miljögifter ger ökad risk för typ 2-diabetes. Foto: COLOURBOX

Om den feta fisken vi äter i Sverige hade varit fri från miljögifter hade den gett minskad risk för typ 2-diabetes.

Men så ser verkligheten inte ut – och i stället ger fisken noll effekt, enligt en ny rapport från Chalmers.

– Samtidigt såg vi en koppling mellan hög konsumtion av fet fisk och höga halter av miljögifter i blodet, säger Lin Shi, doktor i livsmedelsvetenskap i ett pressmeddelande. 

Om fisk kan skydda mot diabetes har länge varit en omdebatterad fråga bland livsmedelsforskare. 

Fet fisk innehåller flera nyttiga fetter, som Vårdguiden rekommenderar i en hälsosam kost. Samtidigt menar andra att fisken inte alls ger någon god effekt för den som har diabetes typ 2.

Men nu har forskare på Chalmers tekniska högskola i Göteborg kunnat reda ut frågan. Det i en ny studie som bygger på en analysmetod där man dragit nytta av maskinlärning.

Upptäckten var då att den feta fisken skulle ge ett skydd mot typ 2-diabetes – om det inte vore för miljögifterna som fisken tar upp i vattnet.

– Vår studie visade att fiskkonsumtion som helhet inte har någon effekt på diabetesrisken. Vi sållade sedan bort miljögifternas effekt, med hjälp av en ny data-analysmetod som är baserad på maskininlärning. Då kunde vi se att fisken i sig ger ett tydligt skydd mot typ 2-diabetes, säger Lin Shi som är doktor i livsmedelsvetenskap i ett pressmeddelande.

Miljögifter ger ökad risk för typ 2-diabetes

Miljögifterna som finns i fisken, däribland dioxiner, DDT och PCB har i stället kopplats till en ökad risk för typ 2-diabetes.

Enligt Livsmedelsverket får människor i sig mest dioxiner och PCB från animaliska livsmedel. Särskilt höga halter går att hitta i fet fisk, bland annat strömming och vildfångad lax, som har fiskats i förorenade vatten.

Enligt Naturvårdsverket har flera miljögifter minskar under de senaste årtiondena, men i vissa områden som Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern uppmätts fortsatt mycket höga halter.

Orsakerna till att vattnet förorenas av miljögifter är dessutom flerfaldiga. Gamla trä- och pappersindustrier, hormonrubbande båtfärger, plast, skräp och avfallsutsläpp bidrar alla till de höga halterna av miljögifter i haven.