Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpåverkad fisk kan öka risken för diabetes

Peter Wiwen-Nilsson: ”Östersjön är ett av världens mest förorenade hav”
Lin Shi, doktor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers universitet, har undersökt sambandet mellan fet fisk och diabetes.
Foto: Johan Bodell/pressbild / Pressbild
Miljögifter slår ut effekterna som fet fisk kan ge personer med typ 2-diabetes.
Foto: PERNILLA WÄSTBERG
Flera svenska vatten innehåller höga halter miljögifter.
Foto: LASSE SVENSSON
Avfallsutsläpp, hormonrubbande färg och skräp är några av faktorerna som leder till ökade miljögifter i haven.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Miljögifter ger ökad risk för typ 2-diabetes.
Foto: COLOURBOX

Om den feta fisken vi äter i Sverige hade varit fri från miljögifter hade den gett minskad risk för typ 2-diabetes.

Men så ser verkligheten inte ut – och i stället ger fisken noll effekt, enligt en ny rapport från Chalmers.

– Samtidigt såg vi en koppling mellan hög konsumtion av fet fisk och höga halter av miljögifter i blodet, säger Lin Shi, doktor i livsmedelsvetenskap i ett pressmeddelande. 

Om fisk kan skydda mot diabetes har länge varit en omdebatterad fråga bland livsmedelsforskare. 

Fet fisk innehåller flera nyttiga fetter, som Vårdguiden rekommenderar i en hälsosam kost. Samtidigt menar andra att fisken inte alls ger någon god effekt för den som har diabetes typ 2.

Men nu har forskare på Chalmers tekniska högskola i Göteborg kunnat reda ut frågan. Det i en ny studie som bygger på en analysmetod där man dragit nytta av maskinlärning.

Upptäckten var då att den feta fisken skulle ge ett skydd mot typ 2-diabetes – om det inte vore för miljögifterna som fisken tar upp i vattnet.

– Vår studie visade att fiskkonsumtion som helhet inte har någon effekt på diabetesrisken. Vi sållade sedan bort miljögifternas effekt, med hjälp av en ny data-analysmetod som är baserad på maskininlärning. Då kunde vi se att fisken i sig ger ett tydligt skydd mot typ 2-diabetes, säger Lin Shi som är doktor i livsmedelsvetenskap i ett pressmeddelande.

Miljögifter ger ökad risk för typ 2-diabetes

Miljögifterna som finns i fisken, däribland dioxiner, DDT och PCB har i stället kopplats till en ökad risk för typ 2-diabetes.

Enligt Livsmedelsverket får människor i sig mest dioxiner och PCB från animaliska livsmedel. Särskilt höga halter går att hitta i fet fisk, bland annat strömming och vildfångad lax, som har fiskats i förorenade vatten.

Enligt Naturvårdsverket har flera miljögifter minskar under de senaste årtiondena, men i vissa områden som Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern uppmätts fortsatt mycket höga halter.

Orsakerna till att vattnet förorenas av miljögifter är dessutom flerfaldiga. Gamla trä- och pappersindustrier, hormonrubbande båtfärger, plast, skräp och avfallsutsläpp bidrar alla till de höga halterna av miljögifter i haven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.