Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiet är största partiet – i Tyskland

Foto: ANDREAS GORA / STELLA PICTURES/DDP IMAGES ANDREAS GORA
Foto: BERND VON JUTRCZENKA / AP TT NYHETSBYRÅN

I Sverige går det trögt för Miljöpartiet, men i Tyskland går det bättre för ”Die Grünen”.

De har gått om ledande CDU i en opinionsundersökning – och är landets största parti.

Tidigare i veckan fattade Die Grünen beslut i en ovan fråga. De bestämde att 40-åriga Annalena Baerbock skulle vara partiets kandidat till att ersätta Angela Merkel i valet i höst.

Det är fullt möjligt att det blir så. I flera opinionsundersökningar syns en snabbt uppåtgående trend och i den senaste, från opinionsinstitutet Forsa, fick de 28 procent – hela 7 procentenheter mer än Angela Merkels CDU. Socialdemokraterna hamnade på en avlägsen tredjeplats, med 13 procent.

Vill ha ”rättvisa” priser

Die Grünen (De gröna, på tyska) har en aggressiv klimatpolitik och vill att det industriberoende landet minskar sina utsläpp med 70 procent till 2030.

Hur det ska ske är öppet för förhandling, men partiet har förslag på att införa skarpa utsläppstak, miljöstandarder för industrin och ”rättvisa” priser – alltså att livsmedel, kläder och andra produkter ska kosta så mycket som de belastar miljön, skriver Tagespiegel.

– En regering som inte kan hålla sig till Parisavtalet, är ingen plats för oss, säger Robert Habaeck, en av partiets två språkrör, enligt tidningen.

Ingenting som skiljer sig särskilt mycket från vad svenska Miljöpartiet vill – men vad gör tyskarna så betydligt mer populära?

I Sverige grunnar experter och ledarskribenter på detta. Thomas Steinfeld, tidigare kulturchef för Süddeutsche Zeitung, har en teori. Han tror att de tyska miljöpartisterna ger uttryck för ett slags ny konservatism, en blandning av en vurm för naturen och en vilja att bevara samhället som det är bäst.

Sverige högst i mätning

Andra personer, som Dagens industris ledarskribent PM Nilsson, tror att det handlar om att Die Grünen är positivt inställda till industrin och därmed lockar borgerliga väljare. Sedan tio år tillbaka styr Die Grünen tillsammans med CDU i Baden-Württemberg, en av landets mest industritunga delstater med bilföretag som Mercedes-Benz och Porsche.

En tredje teori är att det tyska miljöpartiet gjort beslag på klimatfrågan på ett annat sätt än sina svenska kusiner. Landet ligger efter oss i klimatarbetet. Tyskland kommer på 15 plats i världen vad det gäller sina klimatåtanganden, jämfört med Sverige som ligger först, enligt Climate Change Performance Index.

I Sverige har även andra partier stora klimatambitioner. Frågor som migrationen har i stället hamnat högre upp på dagordningen för svenska MP, skriver SvD:s Torbjörn Nilsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.