Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thunbergs drag för att skydda pengarna

Hör Greta Thunberg tipsa om vad man kan göra för klimatet.
Klimataktivisten Greta Thunberg.
Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg och hennes familj har startat en stiftelse. 

Enligt handlingar som Expressen tagit del av är syftet att främja ”ekologisk, klimatologisk och social hållbarhet samt psykisk hälsa”. 

Och redan innan arbetet kommer i gång finns en miljon på kontot.

Klimataktivisten Greta Thunberg har sedan tidigare erfarenhet av att bolag oanmält använder hennes namn i sitt PR-arbete

Nu har hon bestämt sig för att varumärkesskydda sitt eget namn och också namnen på de globala rörelser hon startat – Fridays for Future och Skolstrejk för klimatet. Det har Greta Thunberg själv tidigare berättat i sociala medier.

I samma uppdatering berättade hon också mer om den stiftelse som hon startat tillsammans med sin familj. Där ska man sätta in bland annat prispengar för att sedan kunna donera till utvalda välgörenhetsorganisationer, framför allt inom klimatområdet.  

Enligt handlingar som skickats in till länsstyrelsen när stiftelsen registrerades finns det redan en miljon kronor till förfogande på stiftelsens konto. Pengarna har betalats in av Greta Thunbergs föräldrar, Malena Ernman och Svante Thunberg, men kommer i själva verket från en annan stiftelse – Right Livelihood. 

2019 fick Greta Thunberg Right Livelihood-priset och det är den prissumman på en miljon kronor som nu gått in i hennes nystartade egna stiftelse. 

Svante Thunberg med sin dotter Greta när de båda träffade påven.
Foto: MARIA GRAZIA PICCIARELLA / ZUMA PRESS/IBL
Greta Thunbergs mamma, sångerskan Malena Ernman.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Greta Thunbergs föräldrar utgör stiftelsens styrelse. Där sitter också familjevännen Erika Jangen. Hon bor i Bryssel och är barndomskompis med Malena Ernman. Hon säger i en kommentar till Expressen att hon hjälper familjen med logistiskt stöd och upprättandet av stiftelsen. 

I övrigt vill hon inte gå in på detaljer med hänvisning till att stiftelsen är under uppbyggnad. 

”Fått högre status” 

Stefan Einarsson är forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Han är specialiserad på stiftelser och säger att det finns både fördelar och nackdelar med Greta Thunbergs drag. 

– Stiftelsen har inga medlemmar eller ägare som kan påverka innehållet i arbetet utan det är stiftelseförordnandet som gäller. Om grundaren vill ha flexibilitet, eller om ändamålet kräver flexibilitet, då är inte en stiftelse den bästa lösningen, säger Stefan Einarsson. 

Han säger att det just nu går lite trend i att starta just stiftelser. 

– Internationellt och i Sverige kan man se en utveckling där filantropi fått högre status. Det har blivit viktigt att ge tillbaka och arbeta för allmännyttiga ändamål. 

Stefan Einarsson på Handelshögskolan.
Foto: Privat / Privat

I stiftelseförfarandet, som är det dokument där stiftelsens ändamål ska beskrivas, står det att Greta Thunbergs stiftelse ska främja ”ekologisk, klimatologisk och social hållbarhet samt psykisk hälsa”.  

Vidare skriver man att stiftelsen får dela ut bidrag, stipendier och priser till vissa personer eller organisationer. Man ska kunna ta emot pengar i form av ”gåvor och donationer”. 

I dagsläget består stiftelsens styrelse av enbart tre ledamöter, men både Greta Thunberg och hennes syster Beata kan komma att ingå där när de fyllt 18 år. 

Kan kontrolleras 

Joel Amram är jurist på länsstyrelsen och arbetar vid enheten för stiftelsetillsyn. Det är länsstyrelsen som ansvarar för registrering och kontroll av stiftelser. 

Han säger att det i sker olika typer av granskning för att se till så att stiftelserna sköter sig. 

– En stiftelse kan komma att kontrolleras av olika anledningar. Det kan ske vid stickprovskontroller eller att allmänenheten tipsar om att något inte står rätt till. Eller i vårt eget urvalsarbete. 

Han fortsätter. 

– Länsstyrelsen kan ingripa ifall en styrelse eller förvaltare tolkar och tillämpar ändamålet i strid med stiftelseförordnandet. 

Expressen har sökt Greta Thunberg. 

https://www.instagram.com/p/B76KMRjJPRn/

TV: Se Greta Thunbergs tal i centrala Stockholm

Årets första storstrejk för klimatet: ”Kan inte tänka mig en bättre Alla hjärtans dag”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.