Miljöminister Karolina Skog (MP). Foto: OLLE SPORRONG
Miljöminister Karolina Skog (MP). Foto: OLLE SPORRONG

Miljöministern vill skydda rödlistade arter – ibland

Publicerad

Regeringens mål är att bevara och skydda den biologiska mångfalden.

Men miljöminister Karolina Skog, MP, är ändå beredd att hugga ned skogar där flera hotade arter lever.

– Ibland kan man avverka även i områden där det finns rödlistade arter, säger hon.

Den svenska skogen är hem åt tusentals olika arter, men i takt med att gammal skog huggits ned har deras livsmiljöer försvunnit. I dag är omkring 70 procent av alla hotade arter i den svenska faunan skogslevande.

För att bevara den biologiska mångfalden har regeringen därför satsat sammanlagt fyra miljarder kronor den senaste mandatperioden för skydd och skötsel av skyddad natur.

 

LÄS ÄVEN: Meteorologens varning – efter extrema vädret

 

Miljöminister Karolina Skog är starkt engagerad i frågan.

Hur viktigt är det att skydda rödlistade arter?

– Det är oerhört viktigt och det gör vi på flera sätt. Dels genom att skapa områden med formellt skydd, naturreservat och nationalparker, dels genom att arbeta med metoderna i den skog som faktiskt brukas - så arbetet med rödlistade arter är inte bara en fråga om skydd utan handlar även om hur man brukar skogen, säger hon.

Men hon vill inte kommentera den pågående tvisten i Ore skogsrike mellan miljörörelsen och statliga Sveaskog.

Generellt sett - är det rimligt att hugga ned en skog där det finns 27 rödlistade arter?

– Det går inte att så generellt uttala sig på en övergripande nivå var det är lämpligt att göra avverkningar eller inte. Vi har lagar som reglerar hur beslut om avverkning tas och då är det både skogslagen och miljöbalken som tillämpas. Ibland är en rödlistad art skäl att skydda naturen så att den inte ska röras alls och ibland kan man avverka även i områden där det finns rödlistade arter.

I skogen på Brännvinsberget som redan huggits ned av Sveaskog hittade Naturskyddsföreningen 40 rödlistade arter. Flera av de arterna lever nu på ett kalhygge. Vad anser du om det?

– Det är oerhört viktigt för mig som miljöminister att vi skyddar gammal skog i Sverige och vi behöver skydda mer gammal skog än vi har skyddat i dag. Det är därför vi från regeringens sida en historiskt stor satsning som baserar sig på att vi identifierat att vi behöver skydda mer gammal skog. Men vi måste också arbeta med metoderna i skogsbruket och det är en mycket mer komplicerad fråga.

 

LÄS ÄVEN: Svarta avfallsvattnet pumpas rakt ut i Östersjön

 

Framstår det inte som dubbelt att regeringen vill skydda rödlistade arter - samtidigt som man har en skog med rödlistade arter som statliga Sveaskog ska hugga ner?

– Största delen av landskapet i Sverige - både skogen och övrig mark - är mark som människor på olika sätt brukar. Det finns väldigt mycket skyddsvärd natur även i den samtidigt som det pågår ekonomiska aktiviteter. Arbete vi gör gemensamt är att hitta en balans i det, men det betyder inte att det aldrig kommer huggas ned en skog där det finns rödlistade arter. Det säger inte lagen och det är heller inte en realistisk väg framåt. Vi brukar stora delar av svenska skogar och det kommer vara så framöver också.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag