Miljöministern om toppmötet: ”Sverige har en stark röst”

Miljöminister Karolina Skog kommer att representera Sverige på klimatmötet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Sverige kommer in i det här mötet med stor erfarenhet”, säger miljöministern.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

På måndag inleds FN:s klimatmöte COP24 i Katowice i Polen. 

Miljöminister Karolina Skog (MP) kommer att representera Sverige under det inledande toppmötet dit ländernas högsta företrädare är inbjudna. 

– Det handlar om att starta med hög ambition, sätta en stämning och ge energi in i de kommande förhandlingarna angående Parisavtalet, säger Karolina Skog. 

LÄS MER OM KLIMATET HÄR 

Måndagen den 3 december startar FN:s klimatmöte COP24 som för fjärde gången hålls i Polen. Mötet kommer att pågå fram till den 14 december och ska handla om hur världens länder ska enas för att fullfölja de klimatmål som kommit överens om i Parisavtalet.

– Sverige kommer in i det här mötet med stor erfarenhet. Vi har gjort en stor del av den systemomställning som det handlar om och gått från industri- till en mer kunskapsbaserad nivå. Där har Sverige en viktig roll i att utbilda andra länder genom vår egen berättelse. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och Sverige kommer inte att kompromissa med välfärden men jag vill visa att det inte behövs för att nå Parisavtalets klimat mål, säger miljöminister Karolina Skog.

Agendan för måndagens toppmöte har satts av värdnationen Polen som valt att fokusera på hur klimatförändringen kan göras på ett solidariskt och rättvist sätt, vilket är en av grunderna som Parisavtalet bygger på. 

– Det handlar väldigt mycket om att övergången från ful-energi, som kol och olja, till det förnybara. Det innebär för många länder en stor omställning i arbetsmarknaden och det gäller att alla delar i samhället hänger med. Det finns ju jobb inom den förnybara energin också men det är andra jobb än de som finns i dag, säger den miljöpartistiska ministern.

Miljöminister Karolina Skog (MP).
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Parisavtalet

I december 2015 enades 195 av FN:s medlemsländer om ett nytt klimatavtal som binder länderna samman. Avtalet trädde i kraft 2016 och syftar till att hålla den globala temperaturökningen "klart under" under 2 grader - men man arbetar för att hålla den under 1,5 grader. 


Avtalet handlar också till stor del om arbetet med att anpassa länderna till de klimatförändringar som kommer att behöva göras för att nå klimatmålen. Att gå från fossila bränslen till de förnybara energierna som vindkraft och vattenkraft innebär en rockad på arbetsmarknaden som i sin tur påverkar landets ekonomi. 


Genom Parisavtalet hoppas länderna på att hitta en gemensam väg där alla delar i samhället hänger med i den utveckling som krävs för att hålla världens medeltemperatur nere. 

”Vi har en stark röst”

Trots att mötet först och främst handlar om hur man ska få med världens alla länder till att genomföra de klimatförändringar som Parisavtalet kräver är det inte alla FN:s medlemsländer som ingår i avtalet. 

1 juni 2017 valde USA:s president Donald Trump att lämna Parisavtalet som de tillsammans med 194 andra länder valt att skriva på 2015. Tidigare i månaden avfärdade presidenten även Vita husets egen klimatrapport. 

– Jag tror inte på den, sa Donald Trump till en journalist på CNN efter att ha läst delar av rapporten. 

USA:s president Donald Trump.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt ett avslöjande från Reuters planerar Trump-administrationen även en sidokampanj till FN:s klimatmöte där man ska göra reklam för fossila bränslen och teknologi som underlättar förbränningen av exempelvis kol. 

Trots det kommer representanter från USA:s utrikesdepartement finnas på plats under mötet för att diskutera hur man ska gå tillväga för att möta klimatmålen. Detta för att hålla sig uppdaterade om USA:s nästa president skulle välja att ta sig an Parisavtalet igen. 

En av Sveriges uppgifter blir nu att under mötet i Polen försöka ena länderna till att fortsätta arbetet med det hotande klimatet.

– Mycket har hänt sen Paris. Det som har hänt är inte positivt ur klimatets synvinkel och inte heller i Sveriges synvinkel eftersom vi vill se starka och skyndsamma förändringar. När Trump och anda ledare går åt ett helt annat håll måste vi som tror på klimatomställningarna höja vår röst. Sveriges starka röst för ett starkt genomförande av Parisavtalet behöves ännu mer nu, säger Karolina Skog. 

På vilket sätt kommer Sverige använda sin "starka röst" under toppmötet? 

Vi har höga mål som har en stark förankring i både hela Sverige och hela regeringen. Det är något som imponerar väldigt mycket på andra länder. 

Det är fjärde gången som Polen är värdland för klimatmötet.
Foto: MARTINA HUBER

COP

Sedan FN:s klimatkonvention trädde i kraft 1994 har klimatmötet COP hållits för de 197 länder som skrivit på konventionen. Samtidigt hålls möten för de länder som raticerat Parisavtalet. 


Klimatkonventionen är en global konvention om åtgärder för att förhindra klimatförändringar. Konventionen, som har arbetats fram inom FN-systemet, undertecknades vid FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio 1992. 


Bakgrunden är att hotet om klimatförändringar är en av de svåraste miljöfrågor som människan har ställts inför. Alla länder påverkas och alla bidrar till problemet, men olika delar av världen kommer att drabbas på olika sätt. 


Till en av Klimatkonventionens olika delar hör Parisavtalet och även dess föregångare Kyotoprotokollet. Enligt Kyotoprotokollet, som trädde i kraft 2005, är det bara endast ett fåtal länder som har krav på sig att minska utsläppet av växthusgaser. 

”Alla ska med”

Det är fjärde gången som Polen är värdland för klimatmötet. Södra Polen är en av de mest förorenade platserna i Europa på grund av den stora mängden kolgruvor. Men Polen är också det land som har minskat sitt koldioxidutsläpp mest sedan Parisavtalets inträdelse. 

Samtidigt som landet får en allt starkare ekonomi har Polen minskat koldioxidutsläppen med 32 procent i stället för de avtalade 6 procenten. 

– Vi börjar på så olika ställen i världen. Vi måste hitta ett sätt som fungerar för alla. Det är svårt men att vi kunde enas om Parisavtalet bevisar att det går. Nu kommer vi ner på en nivå där ländernas olikheter blir ännu mer tydliga och det kommer bli tuffa förhandlingar men jag är övertygad om att det går, säger Karolina Skog.

Fossila bränslen som naturgas och kol är den största källan till de växthusgaser som skyndar på klimatförändringarna. Även om flera av FN:s medlämsländer som exempelvis Polen har tagit ett stort steg i arbetet mot de klimatfarliga bränslena är det fortfarande landets största energikälla. Detta att jämföra med till exempel Sverige som sedan länge arbetat med avvecklingen av kolenergi. 

Kolkraftverk i Ohio i USA.
Foto: AXEL ÖBERG

Vad tar Sverige med sig som viktigaste fråga? 

– Den allvarliga skyndsamheten. Att det är så bråttom att agera och att varje gång vi får en ny rapport så visar den på att det är ännu mera båttom än vad vi trott – att temperaturerna faktiskt ökar fortfarande. Att det är oerhört brådskande hoppas jag verkligen att jag kommer kunna förmedla. 

Finns det något som Sverige kan lära sig av andra länder? 

– Det finns massor av länder som har gjort förändringar på andra områden vi har. Till exempel Tyskland har gjort en jättespännande resa när det kommer till elförsörjningen. Även Danmark är en föregångare när det gäller vindkraft och Norge när det gäller elbilar. 

”Styrkan i FN är värd att komma ihåg”

Höstens handelskrig mellan USA och Kina pågår för fullt. Samtidigt ska representanter från länderna försöka komma överens om en gemensam klimatpolitik. 

– Det är det som är så fint med FN. Den här typen av förhandlingar innebär att alla är med och alla sitter vid bordet och diskuterar även om man har problem med varandra i andra sammanhang. Styrkan i det är värd att komma ihåg. Man skäller faktiskt inte bara på varandra utan man sätter sig ner och pratar också. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.