Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljökritiken mot Lööf: C:s krav katastrofala för miljön

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Gammal svensk skog.
Foto: Shutterstock
MP:s språkrör Per Bolund.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
C-ledaren Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Åtta miljöorganisationer riktar hård kritik mot Centerpartiets regeringskrav.

Enligt dem blir konsekvenserna av ett reformerat strandskydd och en stärkt äganderätt i skogen ”katastrofala” för miljön.

”Centerpartiets förslag skulle innebära en dödsdom för flera av våra sista skogar.”, skriver de i en debattartikel i Aftonbladet.

För att Centerpartiet ska rösta gult för Stefan Löfven i morgon kräver de att den rödgröna regeringen stärker äganderätten för skogen och reformera strandskyddet.

Kraven har fått Miljöpartiet att gå i taket. De säger tvärt nej till båda kraven.

– Vi kommer inte genomföra den politiken, säger Per Bolund, språkrör för MP, till Expressen.

”Katastrofala konsekvenser”

Partiet får nu stöd från flera miljöorganisationer. I en debattartikel i Aftonbladet skriver organisationerna Fältbiologerna, Greenpeace Sverige, Jordens Vänner, Skydda Skogen, Älvräddarnas samorganisation, Skiftet, Push Sverige och Klimataktion att C:s krav skulle få ”katastrofala konsekvenser för miljön”.

”Centerpartiets förslag skulle innebära en dödsdom för flera av våra sista skogar. Vad skogarna egentligen behöver är ett totalstopp för de klimatskadliga kalhyggena, gediget skydd av samtliga våra sista naturskogar samt vetorätt för samebyar mot skogsbruk på deras marker”, skriver de och fortsätter:

”Centerpartiets förslag om urholkat strandskydd vore även det katastrofalt för miljön. Strandskyddet säkrar både den biologiska mångfalden längs våra kuster, sjöar och vattendrag samt allmänhetens tillgång till natur.”

C: Vi har Löfvens ord

Miljöpartiet har sagt att de tänker rösta grönt för statsministern på onsdag, men att de vägrar att genomföra förslagen som C kräver. Centern har å sin sida sagt att det är krav som MP får ”finna sig i”.

– Stefan Löfven sa så sent som i går kväll att ”det finns en uppgörelse, den ska hållas och den ska genomföras”, säger C-ledaren Annie Lööf till TV4.

SMHI varnar också för höga temperaturer i Norrland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.