Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljögifter hittade i Margot Wallströms blod

En analys av Margot Wallströms blod visar att hon har förhöjda halter av klorparaffiner.
Foto: JENS CHRISTIAN

I en ny SVT-dokumentär visar forskare att tidigare utrikesministern Margot Wallström har höga halter av klorparaffiner i sitt blod.

– Det var lite chockartat, säger Wallström i dokumentären.

I dokumentären ”Östersjön – hot och hopp” av Folke Rydén avslöjas att människor och djur i och omkring Östersjön har höga halter av klorparaffiner.

Detta samtidigt som halterna av de traditionella miljögifterna DDT och PCB har minskat.

Under sin sista tid som utrikesminister lät Margot Wallström (S) göra en analys av sitt blod. Även hennes partikamrat, EU-parlamentarikern Jytte Guteland, testade sig. Det visade sig att de hade kraftigt förhöjda halter av klorparaffiner.

– Det är ett anmärkningsvärt resultat, det är ingen tvekan. Halterna ligger fem gånger högre än vad de traditionella ämnena gör. Nu går min larmklocka på, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, i dokumentären.

Margot Wallström: Chockartat

Margot Wallström är orolig över de höga halterna och frågar sig om det kan ha något samband med att hon för några år sedan drabbades av den kroniska sjukdomen giftstruma.

– Det var lite chockartat faktiskt. Är det klorparaffiner som har gjort att jag fick struma? Är det cancerogent, så att det kanske ökar risken för att jag får andra sjukdomar?

Klorparaffiner används enligt Kemikalieinspektionen i bland annat i kyl - och smörjmedel i metallbearbetande industri och som tillsatsmedel i fogmassor, färg, plast och gummi.

De är svårnedbrytbara och kan ackumuleras i levande organismer. Vissa klorparaffiner är mycket giftiga för vattenlevande organismer och kan ge skadliga långtidseffekter i vattenmiljön.

Kräver Parisavtal mot miljögifter

Kortkedjiga klorparaffiner får inte tillverkas eller släppas ut på marknaden. Ändå kommer återkommande larm om att dessa ämnen har hittats i olika produkter, som plånböcker för barn, hemelektronik och i klistermärken.

I en debattartikel i Dagens Nyheter konstaterar Margot Wallström, Jytte Guteland och professor Åke Bergman att spridningen av miljögifter är ett globalt problem.

”Därför kräver vi att EU ska driva på för att en global expertpanel för kemikalier skapas (likt FN:s klimatpanel IPCC) som genom forskning hjälper oss att bryta dagens omfattande exponering för kemikalier och ställa om till en giftfri miljö. Ambitionen är att därefter upprätta ett internationellt Parisavtal för att minska exponeringen för kemikalier i naturen och vardagen”, skriver de på DN Debatt.

Dokumentären ”Östersjön – hot och hopp” visas i Vetenskapens värld i SVT2 måndagen den 25 november klockan 20.00.

TV: Miljögifter på Antarktis (från 2018)

Greenpeace-rapport påvisar miljögifter på Antarktis

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.