Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljöfarligt ämne i smink bidrar till utsläpp

Larmet: Mängder med cancerframkallande gifter i smink

PFAS-ämnen är vanliga i smink, ansiktskrämer och hårvårdsprodukter och bidrar till utsläpp av miljöfarliga ämnen, visar en ny undersökning som IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholms universitet har gjort på uppdrag av Kemikalieinspektionen. 

Enligt studien finns ämnena i 3,7 procent av sminkprodukterna.

PFAS, eller högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för en grupp på fler än 4 700 syntetiskt framställda ämnen som är svåra att bryta ned. Vissa av dem kan vara skadliga för människor och miljön.

”Även om det är en liten andel av kosmetikaprodukterna som innehåller PFAS så är användningen ändå problematisk för att det bidrar till utsläppen av PFAS till miljön och där vill vi ha så lite av de här ämnena som möjligt”, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Enligt Kemikalieinspektionen är produkterna i studien inte farliga för den enskilde konsumenten. Däremot uppmanar man konsumenter att undvika produkter med PFAS, som ofta har beteckningen ”PTFE” eller ämnen som innehåller orden ”polytef”, ”perfluoro” eller ”polyfluoro” i innehållsförteckningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.