Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mikroplast faller från skyn i Arktis – chockar forskare

CNN:s meteorolog: Så mycket plast finns i våra hav
Isbjörn i Arktis.
Foto: TOM ARNBLOM / WWF
Plastpartiklar har inte bara hittats i luften, utan även i människor.
Foto: NTB scanpix

Mikroskopiska plastartiklar faller från skyarna världen över – så även i Arktis, visar en ny studie.

Mer än 10 000 partiklar per liter faller ner med snön, skriver BBC.

– Att hitta så här mycket mikroplast var en stor chock, säger forskaren Melanie Bergmann.

Även i Arktis, ett område som ofta betraktas som en av världens sista rena, andas människor förmodligen in mikroskopiska plastpartiklar. 

BBC rapporterar om det tysk-schweiziska forskningsprojektet som undersökt snön i Arktis – och resultaten har chockat forskarna.

10 000 plastpartiklar per liter snö är betydligt mer än vad man väntades hitta.

”Kommer från luften”

– Vi förväntade oss att hitta viss förorening men att hitta så här mycket mikroplast var en stor chock, säger doktor Melanie Bergmann, till BBC.

– Det är tydligt att majoriteten av mikroplasten i snön kommer från luften, fortsätter hon.

Forskarna hittade också gummipartiklar och fiber i Arktis snö. Mikroplasterna definieras som partiklar som är mindre än fem millimeter men om de ska vara farliga att andas in är oklart, skriver BBC.

I en annan studie publicerad i Nature Geoscience i år hittades mikroplastiska partiklar i luften i Pyrenéerna i Frankrike. 

Undersökning i Sverige

Och även i människor hittas partiklarna. En mindre studie från 2018 analyserade avföringsprover från personer från Finland, Japan, Italien och Ryssland. De innehöll alla mikroplast. 

Även i Sverige har liknande undersökningar gjorts – med dystert resultat.

När forskare vid Göteborgs universitet undersökte förekomsten av mikroplast i sanden vid stränder utmed Bohuskusten, fann man höga koncentrationer av mikroskräp, rapporterade SVT Väst.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.