Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mikroplast faller från skyn i Arktis – chockar forskare

CNN:s meteorolog: Så mycket plast finns i våra hav
Isbjörn i Arktis.
Foto: TOM ARNBLOM / WWF
Plastpartiklar har inte bara hittats i luften, utan även i människor.
Foto: NTB scanpix

Mikroskopiska plastartiklar faller från skyarna världen över – så även i Arktis, visar en ny studie.

Mer än 10 000 partiklar per liter faller ner med snön, skriver BBC.

– Att hitta så här mycket mikroplast var en stor chock, säger forskaren Melanie Bergmann.

Även i Arktis, ett område som ofta betraktas som en av världens sista rena, andas människor förmodligen in mikroskopiska plastpartiklar. 

BBC rapporterar om det tysk-schweiziska forskningsprojektet som undersökt snön i Arktis – och resultaten har chockat forskarna.

10 000 plastpartiklar per liter snö är betydligt mer än vad man väntades hitta.

”Kommer från luften”

– Vi förväntade oss att hitta viss förorening men att hitta så här mycket mikroplast var en stor chock, säger doktor Melanie Bergmann, till BBC.

– Det är tydligt att majoriteten av mikroplasten i snön kommer från luften, fortsätter hon.

Forskarna hittade också gummipartiklar och fiber i Arktis snö. Mikroplasterna definieras som partiklar som är mindre än fem millimeter men om de ska vara farliga att andas in är oklart, skriver BBC.

I en annan studie publicerad i Nature Geoscience i år hittades mikroplastiska partiklar i luften i Pyrenéerna i Frankrike. 

Undersökning i Sverige

Och även i människor hittas partiklarna. En mindre studie från 2018 analyserade avföringsprover från personer från Finland, Japan, Italien och Ryssland. De innehöll alla mikroplast. 

Även i Sverige har liknande undersökningar gjorts – med dystert resultat.

När forskare vid Göteborgs universitet undersökte förekomsten av mikroplast i sanden vid stränder utmed Bohuskusten, fann man höga koncentrationer av mikroskräp, rapporterade SVT Väst.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.