Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mexiko skapar jättelikt marint naturreservat

Knölvalar.Foto: DAVE PATON / AP SOUTHERN CROSS CENTRE FOR WHALE
Mexikos president Enrique Peña Nieto.Foto: MARCO UGARTE / AP

Mexiko har skapat det största marina naturreservatet i Nordamerika.

Nu förbjuds kommersiellt fiske, gruvdrift och nya hotellbyggen i området, rapporterar The Guardian.

"Mexikos regering visar återigen sitt engagemang för att bevara Mexikos och världens miljö" skriver landets president  Enrique Peña Nieto på Twitter.

Knölvalar, havssköldpaddor och jätterockor kan simma lugnt i havet utanför den mexikanska ögruppen Revillagigedo sydväst om Kalifornien.

Mexikos regering meddelade på fredagen att de skapat ett gigantiskt marint naturreservat på 150 000 kvadratkilometer i området som brukar kallas "Nordamerikas Galapagos", vilket innebär att det blir det största marina reservatet i hela Nordamerika.

"Mexikos regering visar återigen sitt engagemang för att bevara Mexikos och världens miljö" skriver landets president  Enrique Peña Nieto.

https://twitter.com/EPN/status/934218187624689664

I området finns omkring 400 olika djurarter, bland annat hajar, rockor och knölvalar - men även flera populära matfiskar som riskerar att bli helt utfiskade på grund av överfiske.

 

LÄS MER: Fler klimatnyheter och reportage på Expressen Klimat

Mötte hårt motstånd från fiskeindustrin

Nu förbjuds kommersiellt fiske, gruvdrift och nya hotellbyggen i hela reservatet.

– Det var inte ett lätt beslut eftersom regeringen mötte kraftigt motstånd från fiskeindustrin. Jag skulle älska om fiskeindustrin kunde ta till sig fördelarna av att visa områden skyddas, säger Matt Rand, vd för Pew Bertarelli Ocean Legacy till Huffington Post.

Miljöorganisationer hyllar det mexikanska initiativet.

– Vi är stolta över det skydd vi ger det marina livet i det här området, och för bevarandet av den här viktiga nyckelpunkten för arter som migrerar genom Stilla havet, säger Mario Gómez, vd för den lokala miljöorganisationen Beta Diversidad till The Guardian.

FN har satt upp som mål att tio procent av världens hav ska vara skyddade till 2020 för att bevara den biologiska mångfalden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.