Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meteorologens larm: ”En extremt mild vinter”

Sydtoppen som tidigare varit Sveriges högsta punkt smälter allt snabbare.
Meteorologen Lasse Rydqvist.
Foto: StormGeo/Pressbild / StormGeo/Pressbild
Martin Hedberg, meteorolog.
Foto: Privat
Regn och rusk i Göteborg under juletid (arkivbild).
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Översvämningar i Uddevalla.

Örebro har slagit värmerekord för januari två onsdagar i rad. 

På flera platser ligger temperaturen tio grader över det normala för månaden – och i stora delar av landet råder inte meteorologisk vinter. 

– Det här hade varit jättemärkligt om det inträffat på 70-talet. Men med tanke på att klimatet förändras så är det här ungefär vad man kan vänta sig, säger meteorologen Martin Hedberg.

Under både december och januari har vädret varit extremt milt för årstiden. 

Under onsdagen pendlade det kring 10 grader i stora delar av Götaland och Svealand med plusgrader även i södra Norrland. 

Sveriges värmerekord för januari nära att slås

Varmast temperatur uppmättes i småländska Gladhammar med 12 grader. Det kan jämföras med det nationella värmerekordet för januari som ligger strax över med 12,4 grader. 

– Man kan säga att det är extremt milt i dag (onsdag). Örebro slog värmerekord för januari under förra onsdagen, med 10,5 grader. I dag slog de på nytt rekordet med råge då de fick 11,2 grader, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Hur brukar temperaturen vara vid den här tiden på året? 

– Tittar man på maxtemperaturen, vad temperaturen väntas nå som mest under en vanlig januaridag så ligger det nollgradigt i Götaland och Svealand. I Norrland så ligger maxtemperaturen någonstans mellan 2 och 10 minusgrader i stället. Så man inser att det är riktigt milt eftersom det är tio grader varmare än normalt på vissa platser, säger Lasse Rydqvist. 

Varma luftströmmar från Sydeuropa ger milt väder

Hur ser du på januaritemperaturerna som råder nu? 

– Det var väldigt länge sedan som vi hade det så här milt i januari. Det var väldigt milt nyårsdagen 2007 och sedan var det ett läge i januari 1972. Så pass ovanligt är det. 

Den direkta orsaken till det milda vädret är en luftström från Spanien och Frankrike som drar upp över södra Sverige.  

Meteorologen Lasse Rydqvist.
Foto: StormGeo/Pressbild / StormGeo/Pressbild

Under torsdagen väntas temperaturen sjunka något men det milda vädret blir kvar i Götaland och Svealand med temperaturer på 6-7 grader och plusgrader i sydligaste Norrland, med minusgrader i övriga Norrland.  

Först i mitten av nästa vecka väntas mer vinterlikt väder i Götaland och Svealand.  

Meteorologen inte förvånad: ”Klimatsituationen vi befinner oss i”

Meteorologen Martin Hedberg jobbar med företaget Polyfuture som tillsammans med olika aktörer jobbar med att ta fram framtidsscenarier. 

Han lyfter fram att det milda vädret hållit i sig under lång tid. 

– Det är egentligen nu och under de kommande två, tre veckorna som det ska vara som kallast. Och då har inte ens vintern kommit till Sverige. Längs med hela Västkusten, Skåne, Blekinge, stora delar av Småland, Öland och Gotland har det inte varit under noll grader fem dagar i sträck (den meteorologiska definitionen för vinter), säger Martin Hedberg. 

Han är inte förvånad över den extremt milda vintern. 

– Med tanke på att klimatet förändras så är det ungefär vad man kan vänta sig, säger Martin Hedberg. 

”Under sommaren hade det varit extrem värmebölja”

Hur ser situationen situationen ut? 

– Globalt har temperaturen stigit med drygt 1 grad. I Sverige är det ungefär dubbelt så mycket, mellan tummen och pekfingret 2 grader. Den milda vintern är ett resultat av det. 

Martin Hedberg, meteorolog som jobbar med framtidsscenarier.
Foto: Privat

Han tror att reaktionerna blir mindre därför att temperaturhöjningen inte blir lika tydlig under vintern. 

– De två första veckorna i januari har det varit från 5 grader varmare i södra Sverige och 10 grader varmare än normalt i Norrbotten och Lappland. Hade det här inträffat under sommaren så hade det varit en extrem värmebölja och vi hade haft 40 grader i stället för 30. Nu blir det en extremt mild vinter i stället, säger Martin Hedberg. 

Så påverkas Sveriges djur och växter av värmen

 Tycker du det finns anledning för människor att känna oro? 

– Ja, absolut. Men man säger att 2019 var året då mänskligheten förstod var forskare och andra har pratat om i decennier: Att det faktiskt är så att vi människor påverkar klimatet och att det får stora konsekvenser. Om tio år kanske vädret som vi upplever nu är normalt, säger Martin Hedberg. 

Hur påverkar det här växt- och djurlivet i Sverige? 

– Vi har ett djurliv i Norden som är anpassat till att det ska vara ordentligt kallt. Om tjälen inte sätter sig ordentligt i marken kan det exempelvis betyda att skadeinsekter kan överleva, vilket gör att skadeangreppen på vissa växter kan bli mycket större än de brukar vara. För rennäringen spelar det stor roll eftersom det bildas ett hårt lager av skare när det är milt, så att de inte kommer åt laven de brukar äta och måste utfordras manuellt. 

”100 gånger så snabbt som naturliga klimatförändringar”

Även om vissa djur- och växtarter i Sverige kan gynnas av varmare klimat så blir de negativa affekterna större, enligt Martin Hedberg. 

–  Om klimatförändringarna går långsamt så hinner naturen anpassa sig. Men nu går det 100 gånger så snabbt som naturliga klimatförändringar och då hinner inte växt- och djurriket med att anpassa sig i samma takt som klimatet förändras, säger Martin Hedberg. 

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.