Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Metanläcka upptäckt på havsbotten: ”Oroande”

Den aktiva läckan upptäcktes av en slump av dykare redan 2011, men det var först 2016 som forskare besökte platsen för att börja studera den i detalj.
Metanläckan finns på havsbotten i McMurdosundet i Rosshavet.
Foto: TED SCAMBOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Pingviner på Antarktis.
Foto: Shutterstock

En aktiv metangasläcka har upptäckts på havsbotten i Antarktis.

Forskare befarar att läckan – den första i sitt slag – stiger upp i atmosfären och bidrar till den globala uppvärmningen, rapporterar The Guardian.

– Det är oerhört oroande, säger forskaren Andrew Thurber.

Enorma mängder av växthusgasen metan lagras infryst i havsbotten runtom Antarktis.

Nu verkar gasen sippra ut ur Rosshavets botten. Varför är ett mysterium. Forskarna tror inte att orsaken är den globala uppvärmningen, skriver The Guardian. Däremot tros läckaget kunna påverka klimatförändringarna.

Den aktiva läckan upptäcktes av en slump av dykare redan 2011, men det var först 2016 som forskare besökte platsen för att börja studera den i detalj.

”Inga bra nyheter”

Forskarna oroar sig över att de mikroorganismer som vanligtvis konsumerar gasen, och hindrar den från att nå atmosfären, inte har dykt upp i tillräckligt stort antal.

– Det är det viktigaste fyndet och inga bra nyheter. Det dröjde fem år innan mikroberna började dyka upp och även nu har metangasen fortsatt att fly havsbotten snabbt, säger Andrew Thurber, en av forskarna bakom studien vid det amerikanska universitetet Oregon State, till The Guardian.

Den nya forskningen publiceras i tidsskriften Proceedings of the Royal Society.

”Kan ta fem till tio år”

Källan till metangasen är sannolikt nerbrutna alger som i tusentals år varit begravda i sedimentet och permafrosten.

Läckan är på bara tio meters djup i McMurdosundet i ett 70 meter långt område. Eftersom tillväxten av mikroorganismer är så dålig och läget grunt bedömer forskarna att gasen troligtvis läcker upp i atmosfären. De mikrober som finns där är ovanliga och ekosystemet är i förändring.

– Det kan ta fem till tio år innan de anpassar sig och börjar konsumera metan, säger Andrew Thurber.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.